În Sala “Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, a avut loc o întrunire cu scopul de a oferi sprijin în procesul de înfrățire primariilor localităților Adamclisi, Aliman, Chirnogeni, Ciocîrlia, Eforie, Fântânele, Lipnița, Mereni, Mircea Vodă, Pantelimon și Rasova din județul Constanța, cu primăriile localităților Volintiri, Ciobalaccia, Căinari, Mereni, Puhoi, Bălceana, Valeni, Tomai, Slobozia Mare, Valea Perjei și Manta din Republica Moldova.
,,În cadrul evenimentului, primarii localităților din județul Constanța au semnat scrisorile de intenție în vederea înfrățirii cu primăriile localităților din Republica Moldova.
Printre principalele subiecte abordate s-au aflat: mecanismul de atragere a fondurilor europene eligibile pentru autoritățile locale din România, instruirea privind elaborarea conceptului, documentației tehnice, pentru ca autoritățile locale să fie pregătite în momentul lansării apelurilor de proiecte oferite de Uniunea Europeana, precum și prezentarea unei note informative privind strategia județului Constanta de regionalizare a servicilor de utilitate publica.”, transmite CJ Constanța într-un comunicat de presă.
,,Relația dintre România și Republica Moldova are un caracter special, fiind extrem de multe lucruri care ne apropie. Dincolo de afinitățile evidente, de comuniunea de limbă, istorie și tradiții, între cele două state există mai mult decât prietenie. Există o legătură trainică, ce trebuie să fie consolidată permanent și dezvoltată în interesul cetățenilor. Astăzi, Consiliul Județean Constanța a fost gazda unui eveniment important pentru administrațiile publice ale ambelor țări, fiind semnate scrisorile de intenție privind înfrățirea între 11 primării din județul Constanța și Republica Moldova. Acest instrument, ce a apropiat în timp sute de comunități, a adus, de fiecare dată, plus valoare și a deschis noi orizonturi în diferite domenii de activitate. Atât eu, cât și instituția pe care o reprezint, vom fi un partener activ în sprijinirea fraților noștri de peste Prut, în procesul de preaderare la Uniunea Europeană. Am încredere că prin aceste înfrățiri, vom reuși să oferim tot suportul necesar în domeniul reformelor administrative și vom dezvolta cât mai multe proiecte comune în beneficiul cetățenilor.” ,a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
,,Alături de președintele CJC, Mihai Lupu, la eveniment au fost prezenți Petru Frunze, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova și Copreședinte al Comisiei comune pentru Integrare Europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Gigel Sorinel Știrbu, Deputat în Parlamentul României și Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Andrei Daniel Gheorghe, Deputat în Parlamentul României și Membru în Comisia pentru Integrarea Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Victor Paul Dobre, consilier al președintelui CJC pe probleme administrative, precum și primarii localităților înfrățite.”, conchide CJ Constanța.