Consiliul Județean Iași a modernizat anul acesta peste 130 de kilometri de drum județean

Eduard Turcu

Consiliul Județean Iași a modernizat anul acesta peste 130 de kilometri de drum județean. Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, a prezentat într-o conferință de presă susținută alături de Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ Iași, obiectivele de infrastructură rutieră finalizate în 2023 și stadiul celor aflate în curs de implementare.

Cel mai mare proiect dus la bun sfârșit de Consiliul Județean Iași este cel al Axei rutiere strategice Iași – Suceava, din care  s-au recepționat lotul 1, cu o lungime de 29,5 kilometri, ce asigură legătura dintre DJ282 limita Municipiului Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D, și lotul 2, cu o lungime de 20 de kilometri, ce includ DJ 281D între Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281 B între Coarnele Caprei și Belcești. Până la sfârșitul anului se vor finaliza și lucrările la cel de-al treilea lot, de 40 de kilometri, care se suprapun pe raza a cinci comune: DJ 281 de la Belcești – Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi.

“Când am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Iași, în 2020, pe Axa Rutieră Iași – Suceava nu era nici măcar un kilometru de drum asfaltat sau modernizat. Am reușit, în ultimii trei ani, să finalizăm lucrările la acest drum de importanță strategică pentru regiunea de Nord-Est și pentru dezvoltarea județului nostru. Am modernizat peste 90 de kilometri de drum județean pe teritoriul județului Iași și astfel am creat condiții mai bune pentru locuitorii din comunele tranzitate și pentru participanții la trafic. În sfârșit, asigurăm conectivitatea interjudețeană la standarde europene și, în același timp, dăm o șansă la dezvoltare economică celor 11 comune din județul Iași, traversate de această rețea de drumuri’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Prin Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași, Consiliul Județean Iași a modernizat anul acesta 45,6 km de drum județean, cu fonduri de la bugetul propriu și fonduri guvernamentale.

A fost finalizată modernizarea DJ 249D Prisăcani – Moreni și se află în diferite stadii de execuție alte 4 drumuri județene: Hermeziu – Vladomira, Bivolari – Traian – Spineni, limită jud. Neamț – Răchiteni și Popricani – Larga Jijia, pentru ultimele două fiind semnate de curând contractele de finanțare.

“Știm că fiecare comunitate are nevoie de drumuri moderne și sigure și trebuie să rezolvăm toate problemele ce țin de infrastructura rutieră a județului. Am încercat și am reușit să punem asfalt pe drumuri care au stat zeci de ani nereabilitate și au ținut pe loc dezvoltarea comunității. Unul dintre dezideratele mandatului este acela de a avea o infrastructură modernă în tot județul Iași și am valorificat orice oportunitate pentru a investi în rețeaua de drumuri județene, folosind fonduri europene, guvernamentale și din bugetul propriu’’, a precizat președintele CJ, Costel Alexe.

Înființarea Centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași – obiectiv prioritar pentru CJ Iași

Un alt obiectiv prioritar pentru județul Iași este cel de înființare a Centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași, proiect care va însemna modernizarea a 73 km de drum județean din 10 comune.

Pentru acest proiect studiul de fezabilitate este pregătit și se așteaptă ultimele avize pentru finalizarea acestei etape a documentației, finanțarea urmând să fie obținută prin noul POR 2021 – 2027. Totodată, Consiliul Județean Iași oferă sprijin instituțional pentru marile proiecte de infrastructură rutieră.

“Suntem primii susținători ai proiectelor care pot aduce dezvoltarea județului nostru. Autostrada A8 Ungheni – Iași – Târgu Mureș, Varianta de Ocolire Iași Est, Centura Ușoară de Ocolire a Municipiului Iași, extinderea Bulevardului C. A. Rosetti, conectivitatea cu Aeroportul Internațional Iași și Spitalul Regional de Urgențe Iași, centura de ocolire a orașului Podu Iloaiei sunt investiții care vor schimba fundamental parcursul de dezvoltare al județului’’, a spus președintele CJ, Costel Alexe.

sursă: CJ Iași, Facebook

Distribuie articolul