Pacienții, medicii și personalul Secției Clinice de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu vor avea parte de condiții moderne de cazare, tratament și activitate după ce clădirea încadrată ca monument istoric de interes național de pe strada Pompei Onofrei a fost reabilitată și utilată.
Lucrările au fost finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene printr-un contract semnat pe 29.11.2017, a cărui valoare finală a fost de 40,26 milioane lei, din care 561 mii lei a reprezentat contribuția Consiliului Județean Sibiu.
Obiectul contractului a constat în finanțarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și echipare medicală a Clinicii de Neurologie, cu o capacitate de 75 de paturi pentru spitalizare continuă și de zi, 6 paturi de ATI și 4 paturi pentru pacienții cu AVC tratați prin tromboliză.
O componentă distinctă a constituit achiziția mobilierului și aparaturii medicale de ultimă generație, acestea contribuind la creșterea calității serviciilor medicale.
Consiliul Județean Sibiu a încheiat 13 contracte cu furnizori de echipamente medicale, fiind achiziționate: computer tomograf, ecografe, electromiograf, ecograf Doppler, sistem de epurare sanguină, paturi electrice, frigidere și mobilier medical, valoarea totală fiind de 8.708.053,34 lei, fără TVA.
„Ne aflăm la finalul unei investiții care a presupus un efort amplu din partea întregii echipe formate din specialiștii Consiliului Județean Sibiu, cât și din medici și personal medical. Împreună am trecut prin problemele generate de pandemie și de criza de personal și materiale din domeniul construcțiilor. Ne-am mobilizat, am găsit soluții, iar astăzi suntem în fericita situație de a reda sistemului medical județean o clădire complet reabilitată, modernizată și dotată cu echipamente de înaltă performanță”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
În clădirea edificată în anul 1914, care este inclusă în lista monumentelor istorice clasă A, de valoare națională, vor activa 8 medici titulari, 16 asistente medicale, 14 infirmiere și 5 brancardieri. Pentru aceștia au fost amenajate cabinete, vestiare și o sală dedicată raportului de gardă și pregătirii profesionale.
Pacienții vor avea la dispoziție saloane de 2,3 și 4 paturi, fiecare având grup sanitar propriu. Au fost montate două lifturi, unul fiind destinat exclusiv transportului de pacienți. Clădirea dispune de instalații noi de climatizare și încălzire, de tâmplărie și termoizolații eficiente, ce vor scădea cu peste 20% consumul de energie destinat încălzirii.
„Avem aceleași condiții și dotări pe care le au clinicile private. Aici, putem diagnostica aproape toate afecțiunile neurologice și vom putea interveni mult mai eficient în favoarea pacientului. Întreaga clădire corespunde actului medical”, a declarat prof. dr. Corina Roman-Filip, medicul-șef al Secției Clinice de Neurologie.
Pe perioada lucrărilor, Secția Clinică de Neurologie a funcționat în clădirea Maternității de pe Bulevardul Corneliu Coposu, la o capacitate redusă, de doar 30 de paturi.
„Trebuie să le mulțumesc pacienților și personalului medical pentru că au înțeles că o astfel de reabilitare amplă este un proces de durată. Știu că a fost greu, că medicii au fost nevoiți să se adapteze la spațiul în care temporar a funcționat această secție. În acest fel au menținut specializarea funcțională, în folosul celor care aveau nevoie de diagnosticare și tratament”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
În plan național și internațional, rezultatele neurologilor sibieni sunt notabile:
⦁ Terapie cu plasmafereză, începând cu anul 2017;
⦁ Două Medalii de Aur ale Societății Europene de AVC, conferite în anii 2019 și 2020 pe linia raportării și intervenției prin tromboliză în cazul accidentelor vasculare (cu peste 320 de intervenții până în prezent);
⦁ Realizarea, în 2019, a Centrului Național de Coordonare pentru Scleroză Multiplă, ce a permis intervenția asupra a 80 de tineri pacienți;
⦁ Parcurgerea etapelor principale necesare intervenției în caz de AVC prin trombectomii cât și a unui viitor Centru de diagnostic al epilepsiei.
Date și valori privind investiția:
Lucrările au fost executate în 3 etape:
⦁ 22.08.2018 – 30.06.2020: Asocierea Construcții SA – Sferacon SRL, valoare contract 9.824.432,32 lei, fără TVA.
⦁ Termenul de proiectare a fost de 2 luni și cel de execuție de 22 de luni;
⦁ Au fost executate Proiectul Tehnic și 5% dintre lucrări, în principal demolări;
⦁ Contractul a fost reziliat pe fondul nerespectării graficului de lucrări;
⦁ Valoarea decontată a lucrărilor a fost de 624.812,22 lei, fără TVA.
A urmat o perioadă de 10 luni, în care a fost reluată procedura atribuirii contractului de lucrări iar proiectul tehnic a fost completat cu lucrările suplimentare apărute.
⦁ 22.03.2021 – 15.12.2022: Asocierea Total NSA AG Construct – Technical Hospital Solutions – Pro Hart Group, valoare contract 19.324.763,87 lei, fără TVA.
⦁ Au fost executate toate lucrările prevăzute în documentația tehnică precum și lucrări suplimentare determinate de starea avansată de degradare a planșeelor și a acoperișului
⦁ Durata de execuție a fost de 20,5 luni.
⦁ 11.11.2022 – 06.03.2023: Asocierea Total NSA AG Construct – Pro Hart Group, valoare contract 3.476.307 lei, fără TVA.
⦁ Lucrările au vizat adaptarea rețelei electrice la necesarul de consum al unității medicale avându-se în vedere numărul mare de echipamente medicale;
⦁ A fost achiziționat un post de transformare, generator electric, UPS-uri pentru rezerve de energie, container metalic pentru RMN
⦁ Durata de execuție a fost de 4 luni.
Valoarea inițială eligibilă a contractului a fost de 29.425.572,54 lei, fiind actualizată prin Act Adițional la data de 26.04.2022, la valoarea de 39.728.927,60 lei, pe principalele motive:
⦁ la întocmirea Studiului de Fezabilitate, în 2016, salariul minim orar în construcții era de 7,5 lei/ora, iar în 2020 a ajuns la 17,92 lei/ora. Acesta a generat o creștere cu aproape 70% a devizului;
⦁ Creșterea cu aproximativ 20% a prețului la materiale de construcții;
⦁ Lucrări suplimentare la planșee și acoperiș, ce nu au putut fi preconizate înainte de intervenția fizică.
Sursă: Consiliul Județean Sibiu