Consolidarea sistemului energetic național: MIPE lansează în consultare publică capitolul REPowerEU, care va aduce României 1,4 miliarde de euro pentru independența energetică

Eduard Turcu

1,4 miliarde de euro pentru creșterea siguranței energetice naționale. REPowerEU aduce României o finanțare nouă de 1.440.391.220 euro (din care 1.397.228.597 Euro alocare RePowerEU și 43.162.623 Euro rezerva de ajustare la BREXIT) pentru investiții strategice în domeniul cheie al siguranței energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producție și stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice). Setul de măsuri propuse (economisirea energiei, diversificarea capacităților de producție, asigurarea lanțului de aprovizionare etc.)  va consolida reziliența sistemului energetic național cu impact pozitiv în sprijinirea accelerării tranziției Europei la o energie curată.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Euopene: „Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este instrumentul central prin care punem în aplicare REPowerEU, fiind o sursă de finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene, inițiată la solicitarea României și a altor două țări. Statele membre trebuie să adauge un capitol dedicat în cadrul planurilor lor de redresare și reziliență pentru a direcționa investițiile către obiectivele prioritare ale REPowerEU, iar aici solicităm sprijin din partea societății civile”.

„Noi, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi avem, am urmărit în realizarea planului să asigurăm capacitatea de reziliență a sistemului energetic românesc, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic). În plus, vizăm decarbonizarea industriei prin creșterea eficienței energetice a infrastructurii și a echipamentelor utilizate, dezvoltarea capacităților de stocare și transport, precum și, eficientizarea și digitalizarea proceselor și calificarea resurselor umane în raport cu cerințele specifice sectorului de energie regenerabilă, dar și cu siguranța alimentării imediate cu gaze naturale”, a explicat ministrul.

Mai multe detalii aici.

sursă: mfe.gov.ro

Distribuie articolul