Cristian Bușoi: Este nevoie de consolidarea parteneriatului UE – SUA pentru dezvoltarea internetului liber și siguranța cibernetică

Media PNL

Europarlamentarul Cristian Bușoi a reprezentat România și a condus delegația Parlamentului European la cea de-a 18-a sesiune a Forumului Global pentru Internet (IGF), care a avut loc la Kyoto, în Japonia.

Forumul Global pentru Internet (IGF) este un eveniment de referință la nivel mondial, ce aduce împreună reprezentanți ai guvernelor, lideri din domeniul digital, precum și membri ai societății civile pentru a dezbate chestiuni majore referitoare la evoluția și siguranța internetului la nivel global.

Sesiunea din acest an a IGF a fost deschisă de către Premierul Japoniei, Fumio Kishida, care a dat un semnal clar pentru dialog și colaborare la nivel global.

Delegația Parlamentului European a participat la numeroase întâlniri de lucru cu reprezentanți la vârf ai Statelor Unite ale Americii, ai board-ului ICANN, membrii ai Parlamentelor Naționale din Africa, ai comunității de business din domeniul digital și tineri entuziaști din cadrul IGF.

Deosebit de importantă a fost întâlnirea cu viceministrul responsabil cu relațiile parlamentare al Guvernului Japoniei, care a deschis noi oportunități de colaborare și dialog între Europa și Japonia.

Având în vedere schimbările rapide din domeniul tehnologic, s-a subliniat necesitatea consolidării cooperării internaționale pentru a beneficia pe deplin de oportunitățile oferite de inteligența artificială și viteza de conectare rapidă 5G. De asemenea, am analizat modalitățile prin care să facem față provocărilor actuale, cum ar fi cybercrime, dezinformarea, discursul urii și propagarea știrilor false.

În mod special, delegația Parlamentului European a stabilit o comunicare și coordonare mai strânsă cu reprezentanții Statelor Unite ale Americii. Din delegația SUA, condusă de Ambasadorul responsabil cu aspectele digitale, Nathaniel C. Fick, au făcut parte decidenți din principalele agenții digitale și din domeniul securității cibernetice. Această colaborare consolidată va contribui la dezvoltarea unui cadru mai eficient pentru guvernanța internetului la nivel global.

M-a bucurat să constat că România este recunoscută la nivel internațional drept țara cu una dintre cele mai bune conectivități și viteze de internet și resursă umană foarte bine pregătită.

Întâlnitile pe care le-am avut la 18th IGF au consolidat parteneriatele internaționale și au conturat direcțiile de acțiune pentru o guvernanță mai eficientă a internetului, cu beneficii semnificative pentru societatea globală și pentru viitorul digital al Europei.” a declarat Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European

Distribuie articolul