Cel mai recent raport al Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură evidențiază disparități semnificative în sistemele de educație și îngrijire timpurie din întreaga Europă. Majoritatea țărilor au încă nevoie de reforme pentru a îmbunătăți guvernanța, accesul și calificările forței de muncă.
Grupul de lucru privind educația și îngrijirea timpurie oferă oportunități de învățare reciprocă și cunoștințe bazate pe dovezi, se afirmă în răspunsul primit de la vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu. Grupul oferă și exemple pentru a fundamenta reformele statelor membre, abordând subiecte precum guvernanța, personalul și incluziunea.
Comisia încurajează, de asemenea, accesul gratuit și efectiv la educație și îngrijire timpurie pentru copiii aflați în dificultate, prin intermediul Garanției europene pentru copii, cu sprijinul Fondului social european Plus.
Cu sprijinul Mecanismului de redresare și reziliență, 15 state membre s-au angajat să realizeze reforme și investiții în acest domeniu de politică, cu o valoare de aproape 7,5 miliarde de euro.
Erasmus+ finanțează proiecte de mobilitate pentru personalul specializat în educație și îngrijire timpurie și proiecte de dezvoltare a unor pedagogii și cooperări inovatoare.”