Daniel Buda: Accesul la îngrășăminte este hotărâtor pentru continuarea creșterii producției agricole

Media PNL

Producția agro-alimentară mondială este așteptată să continue să crească în următorul deceniu, chiar dacă într-un ritm mai lent decât în precedentul deceniu, cu condiția ca prețurile la inputuri (îngrășăminte, semințe etc.) să rămână accesibile, au apreciat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), într-un raport comun, transmite AFP.

Potrivit celor două organizații, chiar dacă există incertitudini crescute din cauza tensiunilor geopolitice, evoluțiilor meteo negative și creșterii volatilității prețurilor la inputuri, producția mondială vegetală, animală și de pește “este preconizată să crească într-un ritm mediu de 1,1% pe an” între 2023 și 2032, în principal ca urmare a unui acces extins la îngrășăminte și semințe.

Este vorba de un ritm de creștere mai lent decât cel înregistrat în precedentele decenii iar această încetinire are legătură cu evoluțiile demografice, în condițiile în care populația mondială este așteptată să crească cu 0,8% pe an. În plus, creșterea producției agro-alimentare se va concentra în primul rând în țările cu venituri scăzute și medii, precum India și China, adaugă FAO și OCDE.

𝐏𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐠𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥𝐚̆ 𝐯𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐥𝐚̆, 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐩𝐢𝐬𝐜𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚̆ “𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐧𝐨𝐳𝐚𝐭𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐫𝐢𝐭𝐦 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐝𝐞 𝟏,𝟏% 𝐩𝐞 𝐚𝐧” 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 𝐬̦𝐢 𝟐𝟎𝟑𝟐, 𝐢̂𝐧 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆ 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐬 𝐥𝐚 𝐢̂𝐧𝐠𝐫𝐚̆𝐬̦𝐚̆𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐦𝐢𝐧𝐭̦𝐞.

Raportul avertizează că în cazul în care “prețurile la energie și inputuri agricole vor crește, acest lucru ar duce la o creștere a costurilor de producție, ceea ce ar putea genera inflație alimentară și insecuritate alimentară sporită”, precum și o posibilă scădere a producției.

Estimările arată că “orice creștere de 10% a prețurilor la îngrășăminte duce la o creștere de 2% a prețurilor alimentelor”.

În ceea ce privește producția vegetală mondială, se estimează că va crește cu 1,2% pe an, mai mult datorită îmbunătățirii productivității decât a extinderii suprafețelor cultivate. Producția globală de animale și pește ar urma să crească cu 1,3% pe an în următorul deceniu, datorită îmbunătățirii productivității animalelor.

Potrivit raportului, “𝐜𝐚𝐫𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐚̆𝐫𝐞 𝐯𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝐣𝐮𝐦𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐧𝐞 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝟐𝟎𝟑𝟐”.

Conform raportului, în următorii 10 ani, emisiile globale de gaze cu efect de seră provenite din #agricultură vor crește cu 7,6% dar la un ritm mai scăzut decât cel înregistrat în ultimul deceniu.

Pentru a atenua eficient impactul asupra planetei, agricultura va trebui să sufere modificări semnificative, în special în sectorul creșterii animalelor, care contribuie la 80% din creșterea emisiilor agricole.” a scris Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul