Daniel Buda atrage atenția asupra fermierilor români in PE: “Venim cu bani care de multe ori sunt chiar insuficienți”

Denisa
Europarlamentarul Daniel Buda: Cluj-Napoca – oraș neutru din punct de vedere climatic până în 2030
Sursă foto: Facebook Daniel Buda

Daniel Buda, europarlamentar și președintele PNL Cluj: “Când ne arătăm cu adevărat susținerea pentru fermieri? Când dăm bani prin PAC ca animalele să fie ținute pe pășune sau când lăsăm animalele prădătoare neatinse?

EPP a solicitat ca pe agenda plenară de săptămâna viitoare să fie adăugată o dezbatere crucială pentru fermierii români și nu numai: Rezoluția referitoare la protecția animalelor de fermă și a lupilor în Europa. Nu putem accepta din partea Comisiei Europene decât o poziție fermă, una care să susțină fermierii și să nu mai apere atât de mult prădătorii care amenință nu doar sectorul zootehnic ci și viețile omenești. 

Colegul meu Herbert Dorffmann a ridicat în cadrul dezbaterii problema lupilor. La rândul meu am ridicat problema ursului care reprezintă o preocupare majoră în România. 

În momentul de față avem 13.000 exemplare identificate în România. Suedia, următoare țară ca număr de exemplare, are undeva în jur de 2800 de urși. Putem să ne dăm seama cu toții ce înseamnă această populație și care sunt problemele pe care le ridică pentru țara noastră.

Trebuie să fim foarte fermi în abordarea discuțiilor cu Comisia Europeană. Spuneam la un moment dat într-una dintre dezbaterile pe care le-am avut în plenul Parlamentului, că politicile europene trebuie să fie corelate unele cu altele. Venim cu bani care de multe ori sunt chiar insuficienți, în agricultură, pentru agricultura extensivă, adică animalele să fie ținute pe pășunat, dar pe de altă parte nu facem nimic să diminuăm populațiile de lupi și de urși care nu fac altceva decât să atace turmele de animale. 

Când suntem serioși? Când dăm bani prin PAC ca animalele să fie ținute pe pășune sau când lăsăm animalele prădătoare neatinse? 

Zona turistică este de asemenea foarte afectată. În cursul zilei de ieri, primarul unui oraș mare din România, a fost nevoit să împuște un urs care se afla la 2 m. Acesta a avut noroc că era un vânător iscusit și s-a putut apăra. Ce s-ar fi întâmplat dacă ursul l-ar fi atacat? N-ar fi făcut altceva decât să întregească sutele de oameni care deja au avut probleme din cauza ursului din România sau din cauza lupului unde avem de asemenea mari probleme. 

Trebuie să ieșim din logica în care stăm cu capul plecat în fața Comisiei! Probabil niște politruci stau prin birouri și le place foarte mult să vadă ursul la TV. Dar poate așa cum am mai spus în trecut: N-ar fi rău să-i ducem pe aceștia în mediu în care vor da față în față cu ursul, cu lupul, să vedem cum vor reacționa?!

Fermierii merită un răspuns ferm în această direcție! Așadar am solicitat colegilor mei să susținem această rezoluție în Parlamentul European” a precizat europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj. 

Distribuie articolul