Daniel Buda: Comisia actualizează standardele de comercializare a produselor agroalimentare pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor

Europarlamentarul Daniel Buda a precizat despre Comisia Europeană faptul că a propus revizuirea standardelor de comercializare existente aplicabile unui număr de produse agroalimentare. Revizuirile propuse ar trebui să ajute consumatorii să facă alegeri mai informate pentru o dietă mai sănătoasă și să contribuie la prevenirea risipei de alimente.

Comisia a prezentat, printre altele, următoarele propuneri:

  • Etichetarea originii: Norme mai clare și obligatorii de etichetare a originii pentru miere, nuci și fructe uscate, banane maturate, precum și fructe și legume tăiate, prelucrate și tăiate (cum ar fi frunzele de salată ambalate). Țara sau țările de origine în cazul amestecurilor sau amestecurilor va trebui să apară pe etichetă. Includerea pe listă a țărilor de origine va spori transparența pentru consumatori.
  • Deșeuri alimentare: Fructele și legumele cu defecte externe dar încă adecvate pentru consum, vândute la nivel local și direct de către producători către consumatori, ar fi exceptate de la respectarea standardelor de comercializare.
  • Ambalaj: Produsele destinate donării pot fi exceptate de la principalele cerințe de etichetare. Acest lucru va reduce birocrația și etichetele și, prin urmare, va facilita implicarea operatorilor în donații.
  • Sucuri de fructe: va fi posibil ca sucurile de fructe să poarte mențiunea “fără zaharuri adăugate” pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot conține, prin definiție, zaharuri adăugate – o caracteristică de care majoritatea consumatorilor nu sunt conștienți.
  • Gemuri și marmelade: conținutul de fructe al gemurilor va crește de la 350 grame la minim 450 grame (la 550 grame pentru calitate în plus) pe kilogram de produs finit. Odată cu creșterea conținutului de fructe la nivel global, consumatorilor li s-ar oferi un produs cu mai puține zaharuri libere și mai multe fructe decât primesc în prezent.
  • Ouă: Panourile solare pot fi utilizate acum în zonele exterioare utilizate în sistemele de producție cu rază liberă de acțiune pentru ouă. Acest lucru va stimula o mai mare aprovizionare cu energie din surse regenerabile. Marcarea ouălor s-ar face, de asemenea, direct la fermă, ceea ce va îmbunătăți trasabilitatea.

Standardele de comercializare ale UE sunt concepute pentru a se asigura că calitatea produsului rămâne ridicată, că consumatorii sunt protejați și că standardele sunt coerente pe piața UE. Propunerile actuale vor garanta că, în conformitate cu strategia “De la fermă la consumator” și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, standardele de comercializare pot contribui la promovarea și adoptarea de produse durabile, abordând în același timp noile nevoi ale consumatorilor și ale operatorilor.” a afirmat europarlamentarul.

Sursa: Facebook Daniel Buda 

Leave a Comment