Daniel Buda: Comisia Europeană propune un nou plan de acțiune pentru gestionarea migrației ilegale

Media PNL

Europarlamentarul Daniel Buda a precizat ca, în scrisoarea sa adresată Consiliului European din 20 martie 2023, președinta Von der Leyen a reiterat activitatea în curs a Comisiei cu statele membre cele mai vizate și cu privire la planurile de acțiune pentru Mediterana de Vest și Atlantic. UE și-a consolidat parteneriatul cu principalele țări de origine și de tranzit de-a lungul rutei, în deplină coordonare cu statele sale membre, în calitate de Echipă Europa.

Măsurile întreprinse de UE, de statele membre și de partenerii internaționali au contribuit la reducerea numărului de sosiri neregulamentare. Cu toate acestea, numărul de sosiri neregulamentare rămâne ridicat. Acest lucru necesită o vigilență continuă și răspunsuri operaționale concrete.

Acest plan de acțiune prezintă 18 măsuri operaționale specifice structurate de-a lungul a doi piloni. ➡️ Scopul este de a sprijini statele membre să consolideze gestionarea migrației pe această rută, prevenind plecările neregulamentare și salvând vieți, colaborând totodată îndeaproape cu principalele țări partenere.

Pilonul unu: Consolidarea angajamentului cu țările partenere
UE își va intensifica activitatea cu privire la:

Identificarea priorităților operaționale pe termen scurt și a măsurilor de coordonare între UE și statele membre pentru a aborda migrația cu o întreagă abordare a rutei

Gestionarea frontierelor prin consolidarea capacităților Marocului, Mauritaniei, Senegalului și Gambiei de a dezvolta acțiuni specifice de prevenire a plecărilor neregulamentare și de a promova o cooperare bilaterală sporită între Frontex și Maroc, Mauritania și Senegal.

Migrația forței de muncă și parteneriatele pentru talente.

Operaționalizarea Parteneriatului pentru talente cu Marocul este o prioritate.

Pilonul doi: Consolidarea măsurilor operaționale privind procedurile de căutare și salvare, de returnare, precum și o solidaritate voluntară mai ușoară și mai rapidă

UE își va accelera activitatea pentru:
Evaluarea specifică efectuată de Frontex cu privire la situația din mediterana și atlanticul de vest, în strânsă cooperare cu statele membre.

Corelarea reintegrării persoanelor returnate voluntare cu investițiile statelor membre și ale întreprinderilor europene în țările de origine și de tranzit, în țările de origine și de tranzit, în special în ceea ce privește promovarea creării de locuri de muncă și a dezvoltării competențelor.

Realizarea unor reacții mai eficiente și mai rapide în cadrul mecanismului voluntar de solidaritate, cu sprijinul Comisiei și al Agenției UE pentru Azil.

În 2018, sosirile neregulamentare în UE pe ruta vest-mediteraneeană au crescut semnificativ. În 2019, în timp ce sosirile neregulamentare au înregistrat o scădere pe ruta vest-mediteraneeană, acestea au înregistrat o creștere importantă pe ruta atlantică către Insulele Canare, în special în 2020 și 2021 și cu o scădere considerabilă în 2022 (cu 31 %, comparativ cu 2021) și în 2023 până în prezent.” a declarat Daniel Buda.

Distribuie articolul