Daniel Buda: Cooperarea transfrontalieră cu țările vecine – vot în unanimitate

Eduard Turcu

Raportul europarlamentarului PNL, Daniel Buda, privind cooperarea transfrontalieră cu țările vecine a fost votat în unanimitate în cadrul Comisiei REGI.

„Având în vedere că România are granițe cu Ucraina și Republica Moldova (state non-UE) cunosc foarte bine situația regiunilor de graniță. Cetățenii aflați de o parte și de alta a frontierei trebuie să beneficieze de aceste fonduri transfrontaliere.

Vecinătatea Estică

Ca reacție la agresiunea rusă din Ucraina, cooperarea transfrontalieră cu Rusia și Belarus a fost suspendată și fondurile au fost redirecționate către Ucraina și Moldova. Am solicitat dezvoltarea infrastructurii de transport, în special a legăturilor feroviare și a instalațiilor de depozitare în apropierea granițelor cu Ucraina și Moldova, pentru a eficientiza fluxul de mărfuri și cereale.

Bazinul Mării Negre și Marea Mediterană

Din cauza provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, am solicitat o cooperare sporită în materie de securitate, concentrare pe porturile Mării Negre și pe infrastructura aferentă.

De asemenea, am solicitat ca programele transfrontaliere să joace un rol mai activ în abordarea provocărilor comune de securitate și să urmărească stabilitatea regională în Marea Mediterană, inclusiv gestionarea fluxurilor de migrație.

Nu în ultimul rând, am cerut Comisiei Europene să aloce mai mulți bani pentru cooperarea transfrontalieră, având în vedere realitatea actuală.

Mulțumesc tuturor colegilor pentru susținere și pentru încrederea acordată în acest dosar”, a declarat Daniel Buda, europarlamentar PNL.

Distribuie articolul