Daniel Buda: Cum își propune UE să stimuleze protecția consumatorilor

Media PNL

Europarlamentarul Daniel Buda a declarat că țările UE sunt responsabile de asigurarea respectării drepturilor consumatorilor, dar UE are un rol de coordonare și de sprijin.

De asemenea europarlamentarul a precizat că transformarea digitală ne schimbă dramatic viața, inclusiv modul în care facem cumpărături. Pentru a ajuta normele UE în materie de protecție a consumatorilor să recupereze decalajul, în iulie 2022, Parlamentul a aprobat Legea privind piețele digitale și Legea privind serviciile digitale, un set de norme menite să îmbunătățească siguranța consumatorilor pe platformele online din UE, inclusiv pe piețele online.

Totodata el a mai relatat despre standardizarea normelor privind siguranța produselor la nivelul UE că va aduce beneficii întreprinderilor și consumatorilor.

Pentru întreprinderi, procesele vor fi simplificate, ceea ce va reduce costurile, în timp ce consumatorii vor beneficia de produse mai sigure și de proceduri de rechemare mai ușoare.
Se preconizează că legislația va economisi bani pentru consumatori datorită îmbunătățirii standardelor de siguranță.
Se estimează că noile reglementări vor avea ca rezultat economii de aproximativ 1 miliard EUR pentru consumatorii din UE în primul an și de aproximativ 5,5 miliarde EUR în următorul deceniu.

În martie 2023, deputații au aprobat norme revizuite privind siguranța produselor produselor de consum nealimentare, concepute pentru a aborda riscurile de siguranță asociate cu noile tehnologii și creșterea vânzărilor online. Acestea înlocuiesc Directiva existentă privind siguranța generală a produselor, care datează din 2001.” a spus Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Noile norme de siguranță a produselor:

  • îmbunătățirea normelor de retragere care extind obligațiile operatorilor economici
  • să se acorde autorităților de supraveghere a pieței mai multă putere
  • să oblige piețele online să coopereze cu autoritățile pentru a preveni riscurile
  • să se permită autorităților de piață să dispună eliminarea produselor periculoase în termen de două zile lucrătoare
  • să se asigure că produsele pot fi vândute numai de către un producător, importator sau distribuitor din UE care își asumă responsabilitatea pentru siguranța produselor introduse pe piață
  • să acorde clienților dreptul de reparare, înlocuire sau rambursare în cazul unei rechemări a produsului;
Distribuie articolul