Daniel Buda: Este nevoie de o redirecționare mai bună a sprijinului pentru fermierii afectați de perturbările de pe piețe

Media PNL

Vicepreședinte în Comisia pentru Agricultură, Daniel Buda, a relatat faptul că potrivit unui raport publicat de Curtea de Conturi Europeană, sprijinul UE pentru cei mai afectați fermieri și procesatori de alimente, pentru limitarea perturbării lanțurilor de aprovizionare agricole în timpul pandemiei de COVID-19, nu a fost suficient.

Pandemia a afectat mai multe sectoare agricole și a provocat perturbări în toate etapele lanțului de aprovizionare, de la recoltare la distribuție.

Măsurile de sprijin puse în aplicare de UE au inclus sprijinirea fermierilor din cadrul politicii agricole comune (PAC) – programul UE de subvenții agricole – și o creștere a plafonului pentru ajutoarele de stat, și anume cheltuieli din bugetele naționale pe care fiecare stat membru le-ar putea aloca în mod excepțional.

Cu toate acestea, un raport al CCE publicat joi (20 aprilie) a concluzionat că acest ajutor nu a fost suficient direcționat către sectoarele și agricultorii cei mai afectați, în timp ce a constatat, de asemenea, că creșterea ajutorului de stat, în unele cazuri, riscă să denatureze piața.

Raportul a verificat punerea în aplicare a măsurilor UE în cinci state membre – Grecia, Spania, Franța, Polonia și România – care au reprezentat 69 % din sumele alocate ca sprijin direct excepțional.
Deși auditorii recunosc “rapiditatea” răspunsului UE la pandemie, aceștia recomandă, de asemenea, Comisiei să propună norme clare și să facă schimb de bune practici pentru a îmbunătăți direcționarea măsurilor PAC pentru crizele viitoare.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adâncit, de asemenea problemele din sectorul agroalimentar. Este nevoie de o redirecționare mai bună a viitoarelor măsuri de răspuns la crizele din sector dar și la măsuri suplimentare de sprijin, bine documentate și cu norme de aplicare clare. Supraviețuirea noastră depinde în mare măsură și de capacitatea fermierilor de a furniza mai departe necesarul de alimente, la un preț corect și standarde ridicate. Trebuie să se țină seama de dificultățile anterioare întâmpinate de fermieri, dar să ne și adaptăm la noile realități sociale și economice care să le permită acestora să-și crească capacitatea de producție, fără a se simți neîndreptățiți.” a spus Daniel Buda.

Sursa: Facebook Daniel Buda

Distribuie articolul