Daniel Buda, europarlamentar PNL: “1 miliard de euro și 250 de milioane pe diferite axe de finanțare puse la dispoziția țărilor aflate în prima linie a tranzitului de cereale!”

Denisa
Sursă foto: Facebook Daniel Buda

“M-am adresat ieri, în cadrul sesiunii plenare, Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, domnul Joseph Borrell,  privind Impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra țărilor terțe în contextul Acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră.  

M-a bucurat posibilitatea de a avea o discuție legată de această chestiune foarte importantă, transportul de cereale prin Marea Neagră.

Acest lucru este indispensabil pentru garantarea securității alimentare în diverse colțuri ale lumii pe de-o parte și pe de altă parte evident că se constituie într-un mecanism indispensabil în ceea ce înseamnă prevenirea fenomenului migraționist. 

România a asigurat tranzitul a peste 65% din cerealele exportate din Ucraina în diverse colțuri ale lumii. Acest lucru a creat o presiune foarte mare pe ceea ce înseamnă infrastructura de transport de toate tipurile: fluvială, maritimă, dar și terestră. Și în același timp a creat dificultăți majore fermierilor din România. 

L-am întrebat pe domnul Înalt Reprezentant, cum înțelege Comisia Europeană să sprijine statele membre astfel încât să poată asigura mai departe un flux de cereale către statele terțe, dar în același timp să fie protejați și fermierii din aceste state?” a precizat europarlamentarul Daniel Buda. 

Vă redau răspunsul acestuia: “Acest culoar de solidaritate a făcut o treabă foarte bună însă are o capacitate limitată și mă voi axa exact pe tematica blocajelor din acest culoar de solidaritate. 

Cu siguranță costurile logistice sunt foarte importante, de aceea, Comisia Europeană și colegii mei de la Politica de transporturi, de vecinătate, vor dedica 250 mil euro subvenții pentru a sprijini și pentru a întări această capacitate. Pe termen scurt vom sprijini îmbunătățiri rapide pentru a reduce timpul de așteptare și pentru a îmbunătăți fluxul la frontieră, la fel, la punctele de trecere la frontieră și pe rutele de acces. Mai departe, vom mobiliza 1 mld euro pentru 2023, nu din bugetul UE ci folosind Banca Europeană de Investiții care va acorda un împrumut de 300 mil euro pentru aceste proiecte și Banca Mondială va furniza și ea 100 mil euro pentru a asigura lichiditățile necesare pentru operatori ca să întărească capacitățile. Pe partea de agricultură, sigur că trebuie să ne ocupăm și de asta însă obiectivul principal al acestor coridoare de solidaritate este să contribuie la exportul acestor produse din Ucraina pe calea mării Negre, prin România. “

Distribuie articolul