Daniel Buda, europarlamentar PNL: Nimeni nu este depozitarul adevărului absolut. Informarea din mai multe surse este o practică extrem de importantă

Eduard

„La începutul acestei săptămâni am participat în calitate de speaker la un seminar cu studenții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Universitatea Babeș-Bolyai, organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European România. În cadrul seminarului studenții au oportunitatea de a fi în dialog cu noi, deputații din Parlamentul European și reprezentanți din mass media despre dezinformarea și rolul UE în combaterea acestui fenomen.”, a precizat Daniel Buda, europarlamentar PNL.

Acesta a transmis că „nu se putea să fie un loc mai bun pentru a se discuta despre dezinformare decât locul în care îi regăsim pe viitorii absolvenți care vor activa în ceea ce înseamnă prevenirea dezinformării sau a comunicării informațiilor conform cu realitatea.”

Liberalul a mai punctat că „atât dezinformarea cât și lipsa de informare ne afectează într-o formă sau alta viața de zi cu zi”, iar „la nivelul Parlamentului European se încearcă constant găsirea unor resurse și mecanisme prin care să limităm dezinformarea, cum ar fi formarea unei Comisii care să se ocupe de ceea ce înseamnă ingerințele străine în democrațiile din UE. Nu există o formulă magică prin care să prevenim dezinformarea și este foarte important pentru noi să ne asumăm responsabilitatea de ne pregăti în viața de zi cu zi în așa fel încât să fim în măsură să furnizăm informații de calitate.”

De asemenea, „jurnalismul este una din cele mai importante profesii în societate. Nu degeaba se spune că presa este a 4-a putere în stat. Este crucial să avem jurnalism de calitate, prin care să se disemineze informații conforme cu adevărul”. 

„Brexitul a fost o rezultantă, dincolo de implicațiile Rusiei, a lipsei de informare a cetățenilor din Marea Britanie, vis-a-vis de beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană. Am avut un raport din proprie inițiativă în Parlamentul European legat de ceea ce înseamnă beneficiile Politicii de Coeziune. Ce înseamnă asta? Drumurile pe care noi circulăm astăzi în Cluj și toți cetățenii UE, rețeaua de canalizare, de transport, mediu de sănătate, toate sunt făcute prin bani europeni. Cetățenii nu au conștientizat importanța fondurilor și nu s-au gândit la proveniența acestor și s-a ajuns ca cea mai mare rată de pro-Brexit să fie în zonele cu cele mai multe investiții făcute din fonduri europene”, a spus Daniel Buda.

 Europarlamentarul a menționat că „dezinformarea merge mână în mână cu manipularea. Prima chestiune pe care o fac rușii în teritoriile ocupate este să împartă ziare și să dezvolte platforme de diseminare a informațiilor potrivit cărora rușii sunt mesianici pe Pământ iar toți ceilalți aparțin Satanei. Să nu uităm și de ascensiunea naziștilor în Germania. Timp de 10 ani de zile, regimul fascist le-a limitat cetățenilor din Germania la un singur post de radio. 10 ani de zile de spălare pe creier”.

Totodată, „purtăm constant un război al informațiilor. Trebuie să încercăm așadar constant să determinăm opinia publică să-și verifice sursele. În același timp e important să înțelegem că nu putem cuprinde toate informațiile în același loc. Întotdeauna eu verific informațiile primite din 3 surse. Este o practică ce îmi permite să fiu ancorat în realitate și să nu diseminez din poziția în care mă aflu informații eroante. 

„A fost o plăcere să mă aflu astăzi alături de persoane cu o experiență vastă în spațiul public, implicate direct în ceea ce înseamnă diseminarea informațiilor veridice și apreciez evenimentele ca cel de astăzi, care ne reamintesc de puterea informației” a precizat europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj. 

Distribuie articolul