“10 septembrie 2022 a marcat cea de-a 70-a aniversare a primei reuniuni a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO).
Convocată în 1952, aceasta a cuprins 78 de deputați numiți din parlamentele naționale ale fiecărui stat membru.
În 1958, în urma creării Comunității Economice Europene și a Comunității Europene a Energiei Atomice, Adunarea Comună a CECO a fost extinsă și redenumită Adunarea Parlamentară Europeană. În 1962, a adoptat denumirea de Parlamentul European. Astăzi a avut loc la Strasbourg ceremonia de aniversare a 70 de ani a Parlamentului European. 70 de ani de istorie, de unitate, democrație, evenimente care ne-au schimbat cu totul și ne-au oferit lecții, care ne-au demonstrat că doar împreună găsim răspunsurile la provocările ce ne încearcă.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: “Timp de 70 de ani, această Adunare a devenit din ce în ce mai puternică. În 1973 și-a deschis primul Hemiciclu instituțional la Luxemburg. De-a lungul timpului, au crescut și responsabilitățile de a exercita un control sporit asupra celorlalte instituții europene. Această instituție întruchipează reconcilierea europeană. E important că ne aflăm astăzi, aici, în Alsacia ca simbol viu a ceea ce am realizat. De-a lungul anilor, mai multe tratate au permis acestei case a democrației să devină un for politic independent cu puteri colegislative și bugetare, cu un impact asupra a milioane de cetățeni.
Cu războiul ilegal care se desfășoară în continuare în Ucraina, care vrea să distrugă voința politică a cetățenilor, ni se amintește din nou cât de important este să protejăm valorile democratice, cetățenii, valorile pe care le apără Parlamentul European. De aceea, e important ca noi să sărbătorim această aniversare, să ne gândim la ce am realizat. Realizările noastre de a găsi împreună compromisuri, de a adopta o agendă comună, spre binele tuturor.
Am reușit să creăm o uniune a drepturilor, a valorilor, a egalității, a solidarității și a speranței. Din cenușa războiului am găsit înțelepciunea de a alege să fim uniți, de a dărâma zidurile dintre popoare și națiuni.
Nu suntem perfecți. Procesul nostru democratic poate că uneori e frustrant, nu e suficient de profund, de ușor. Tocmai de aceea trebuie să ne reformăm în continuare, trebuie să cerem în continuare schimbări pozitive!”