Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din PE: „Fermierii au nevoie de un singur adevăr: cel al durabilității propriilor ferme!”

Reuniunea Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din această după-amiază a început prin prezentarea unui studiu pe tema guvernanței procesului de reformă al PAC post 2020 din perspectivă inter-instituțională. Studiul a fost solicitat de către Comisia AGRI pentru a avea o imagine de ansamblu asupra pozițiilor și mandatelor de negociere ale Comisiei, Consiliului și Parlamentului în timpul reformei PAC și ne-am dorit să știm în ce fel prioritățile noastre au putut fi reflectate în pachetul legislativ adoptat în 2021.


Studiul de față intră în mai multe detalii în legătură cu propunerile făcute și analizează în amănunt întregul proces de negociere. Autorii studiului, domnul Haris Martinos, domnul Norbert Roeder și Allen Mathews ne-au prezentat principalele concluzii ale studiului.


„Le mulțumesc autorilor pentru expunerea făcută. Plecăm de la o realitate tristă pentru că, din păcate, discutăm într-o logică în care ar exista mai multe adevăruri deși nu este așa. Se vorbește de un adevăr al Comisiei, unul al Parlamentului European și unul al Consiliului. Eu cred că trebuie să conștientizăm că nu există un alt adevăr decât acela de a proteja sectorul agricol prin ceea ce facem noi împreună cu celelalte două instituții astfel încât să creăm reziliență și durabilitate.

Problemele din sector sunt multiple. Avem din păcate plăți directe diferite între statele membre ale UE, ceea ce creează o concurență profund neloială pentru că suntem actori pe aceeași piață.
Trebuie totodată să fim conștienți de numărul de ferme care ar fi dispărut dacă nu am fi avut Politica Agricolă Comună.


Avem nevoie însă de un răspuns legat de măsura în care fermierii vor fi impactați de aceste comunicări ale Comisiei pentru că am observat de-a lungul timpului că direcția discursului Comisiei se schimbă.

Vă invit să accesați următorul link pentru a afla constatările și recomandările studiului ” a declarat liberalul Daniel Buda.

Leave a Comment