Daniel Buda: Grupurile de acțiune locală GAL reprezintă o componentă esențială a dezvoltării comunitare în România

Media PNL

Europarlamentarul Daniel Buda a încheiat seria vizitelor în România, alături de membrii delegației Comisiei AGRI din ParlamentulEuropean, la Asociația Culturală Villa Abbatis, unde, alături de reprezentanți ai grupurilor de acțiune locală a dezbătut problemele cele mai pregnante cu care se confruntă și cum pot, în calitate de europarlamentari să vina în sprijinul lor.

Grupurile de acțiune locală sunt cele mai apropiate de realitățile din teren și cunosc cu atât mai bine domeniile în care trebuie investiți mai mulți bani și cum se poate face asta cel mai eficient în așa fel încât să avem rezultatele dorite. GAL-urile în România au un rol esențial în dezvoltarea și modernizarea spațiului rural.

GAL-urile au o importanță deosebită din punct de vedere al investițiilor în domeniul social, care nu pot fi cuantificate numeric, însă beneficiile din urma investițiilor făcute sunt indispensabile, incomensurabile pentru orice societate care se respectă. Nu poți cuantifica liniștea căminului pentru copiii abandonați sau căldura sufletească găsită de vârstnicii rămași singuri pe lumea aceasta.

În cadrul întâlnirii s-a subliniat necesitarea unui unui parteneriat solid între sectorul public și cel privat, pentru eficiența #GAL-urilor. Totodată, am discutat despre rolul crucial pe care GAL-urile în informarea și educarea comunităților locale, pe lângă sprijinul acordat. Totodată, s-au discutat propuneri în vederea unei finanțări transversale pentru proiectele implementate de GAL-uri, ce ar permite accesul la mai multe surse de finanțare, precum și înființarea unei comisii de mediere la nivelul DG AGRI a Comisiei Europene, cu rolul de rezolva eventualele conflicte procedurale care pot apărea pe parcursul implementării programelor #LEADER în statele membre.

Grupurile de acțiune locală reprezintă o forță vitală în promovarea dezvoltării comunităților locale în România. Prin intermediul abordării integrate, participative și prin accesarea fondurilor europene, GAL-urile facilitează dezvoltarea durabilă, sprijină inițiativele locale și contribuie la creșterea calității vieții și tocmai din aceste motive, este de datoria noastră să le sprijinim.” a declarat Daniel Buda.

Distribuie articolul