Daniel Buda: Inflația alimentară în UE – uleiurile și grăsimile au crescut cu 23 % în martie 2023

Media PNL

Vicepreședinte în Comisia pentru Agricultură, Daniel Buda a precizat ca potrivit ultimelor date Eurostat, după creșterile substanțiale din 2022, prețurile alimentelor au continuat să crească în primul trimestru al anului 2023, uleiurile și grăsimile fiind printre produsele cu creșteri ridicate de prețuri. Datele pentru luna martie 2023 arată că prețul uleiurilor și grăsimilor în UE a fost, în medie, cu 23 % mai mare decât în martie 2022.

  • Vârful ratei anuale de variație a avut loc în decembrie 2022 (+32% față de decembrie 2021), indicând o scădere de 9 puncte procentuale (pp) în primele trei luni ale anului 2023. Acest lucru sugerează că rata inflației pentru uleiuri și grăsimi începe să încetinească.
  • Creșterea prețurilor la uleiuri și grăsimi înregistrată între martie 2021 și martie 2022 a fost de +18%, iar între martie 2020 și martie 2021 a fost de +1%.
  • În martie 2023, aproape toate țările UE au raportat o creștere a inflației anuale pentru uleiuri și grăsimi. Cea mai mare creștere a inflației anuale pentru uleiuri și grăsimi s-a înregistrat în Ungaria (+33% față de martie 2022), urmată de Danemarca (+32%) și Belgia (+31%). În schimb, cele mai mici creșteri de prețuri s-au înregistrat în Croația (+6%), Austria (+12%) și Cehia (+16%), Bulgaria fiind singura țară care a raportat o scădere (-1%).

Bătălia pe care noi o ducem de ceva timp pentru fermieri este una dusă și pentru consumatori. Dacă avem fermieri puternici, atunci și consumatorii vor avea acces la hrană de calitate, la prețuri accesibile, care să garanteze securitatea alimentară. Aceste creșteri în statistici ne arată că eforturile noastre trebuie să continue!” a afirmat Daniel Buda.

Sursa: Facebook Daniel Buda

Distribuie articolul