Daniel Buda: Inițiativa care va ajuta consumatorii să facă alegeri mai bine informate cu privire la produsele cumpărate

Media PNL

Europarlamentarul Daniel Buda a declarat despre Comisia Europeană că și-a prezentat propunerea pentru inițiativa privind cererile ecologice, mai exact armonizarea normelor privind mențiunile ecologice ale produselor, care urmărește să ajute consumatorii să facă alegeri mai bine informate cu privire la produsele pe care le cumpără.

De asemenea, Daniel Buda a precizat faptul că problema este deosebit de răspândită în sectorul agroalimentar, unde termeni precum “neutri din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon”, “neutri din punctul de vedere al emisiilor de CO2” și “pozitivi din punctul de vedere al emisiilor de carbon” privind produsele alimentare au devenit un lucru obișnuit pe rafturile supermarketurilor din UE.

Companiile din sectorul alimentar vor fi obligate să justifice afirmații precum cele neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon în conformitate cu noile norme propuse de Comisia Europeană. Potrivit unui sondaj YouGov publicat recent, aceste afirmații au un impact semnificativ asupra alegerilor consumatorilor.
Sondajul a constatat că aproape jumătate (49%) dintre adulții din Marea Britanie și Germania cumpără în mod regulat produse cu etichete de sustenabilitate sau certificare, în timp ce aproape o treime (29%) sunt dispuși să plătească mai mult pentru produsele etichetate neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, pozitive din punct de vedere climatic sau cu metan scăzut.

Conform propunerii Comisiei, întreprinderile trebuie să verifice în mod independent afirmațiile ecologice și să le dovedească cu dovezi științifice înainte de a le comunica.” a mai declarat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Totodata, europarlamentarul a mai precizat faptul că companiile care încalcă legea vor face obiectul unor sancțiuni care variază de la amenzi la confiscarea veniturilor și excluderea temporară din procesele de achiziții publice și din finanțarea publică.

Afirmațiile false au un impact semnificativ asupra încrederii consumatorilor în activitatea fermierilor. Propunerea este considerată prima încercare de armonizare a normelor privind mențiunile ecologice ale produselor.” a spus europarlamentarul.

Sursa: Facebook Daniel Buda

Distribuie articolul