Daniel Buda: Raport privind evoluția gripei aviare

Media PNL

Europarlamentar și Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, Daniel Buda relatează faptul că anul trecut, Europa a fost lovită de cel mai grav val de gripă aviară înregistrat. Comisia Europeană a solicitat un raport privind evoluția gripei aviare, care apare în principal la păsările de curte și păsările de apă sălbatică, din decembrie 2022 până în martie 2023. Raportul a fost elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al UE (EURL).

De asemenea, europarlamentarul a mai menționat că potrivit raportului, gripa aviară a fost raportată la păsările domestice și sălbatice din peste 24 de țări din Europa, cu un număr neașteptat de detectări la păsările marine – în principal pescăruși – în ultimele luni.

Raportul concluzionează că contactul direct cu păsările infectate sau cu un mediu contaminat este cea mai probabilă sursă de infecție. Prin urmare, ar trebui să se utilizeze echipament individual de protecție adecvat atunci când este în contact cu păsările, iar persoanele expuse la păsări sau mamifere infectate ar trebui testate și urmărite.

Comisia Europeană a anunțat în februarie noi norme de armonizare a vaccinării animalelor împotriva gripei aviare pentru a preveni sau controla răspândirea bolii.Noile norme, care se aliniază la standardele internaționale ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), au intrat în vigoare duminică (12 martie).
Comisia Europeană a mandatat EFSA să ofere o actualizare a vaccinurilor disponibile pentru păsările de curte și să evalueze strategiile adecvate de vaccinare care urmează să fie puse în aplicare până în iulie.”, a declarat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Daniel Buda

Distribuie articolul