Daniel Buda: S-a decis stoparea importurilor de cereale din Ucraina

Vicepreședinte în Comisia pentru Agricultură, Daniel Buda, a afirmat despre Comisia Europeană faptul că a decis să activeze clauza de salvadare pentru România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, stopând totodată astfel, importurile din Ucraina.

Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei pentru probleme de agricultură și comerț, a declarat că decizia s-a luat pentru importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina. Sper ca prețurile acestor cereale să fie la un nivel accesibil pentru sectorul zootehnic din România, astfel încât salvarea unui sector să nu ducă la colapsul altuia!

Comisia a încheiat vineri un acord de principiu cu țările menționate, pentru a răspunde preocupărilor de ambele părți, atât ale Ucrainiei, cât și ale țărilor învecinate. Acordul prevede încetarea măsurilor de interdicţie unilaterale luate de aceste ţări, în schimbul unor măsuri de salvgardare excepţionale privind patru produse din Ucraina: grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea soarelui.

Măsura anunțată astăzi de Comisia Europeană este valabilă până la 5 iunie.
Pe lista produselor interzise de astăzi de la import nu figurează uleiul de floarea-soarelui, însă comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că acesta va fi monitorizat, precum și alte produse.” a mai precizat europarlamentarul.

Sursa: Facebook Daniel Buda

Leave a Comment