Daniel Buda: Spațiul european de date privind achizițiile publice, cheltuieli mai bine orientate și transparente

Media PNL

Europarlamentarul Dan Buda a anunțat despre Comisia Europeană, că și-a prezentat planul de a construi un spațiu european al datelor, pentru datele privind achizițiile publice, alături de Comunicarea Comisiei privind piața unică la 30 de ani.

De asemenea europarlamentarul a mai menționat și că acesta prezintă setul de instrumente de bază privind arhitectura și analizele care urmează să fie puse în aplicare până la jumătatea anului 2023, iar datele privind achizițiile publice publicate la nivelul UE să fie apoi disponibile în sistem. Spațiul de date privind achizițiile publice va pune în comun date privind pregătirea pentru licitații, cererile de ofertă și rezultatul licitațiilor. Aceste date sunt răspândite în prezent în diferite formate și la diferite niveluri, europene și naționale.

Până la sfârșitul anului 2024, toate portalurile naționale de publicare participante ar trebui să fie conectate, datele istorice publicate la nivelul UE să fie integrate, iar setul de instrumente de analiză să fie extins.

Acest lucru va permite cheltuieli publice mai bine direcționate și mai transparente, va îmbunătăți accesul la cererile de ofertă pentru întreprinderi și, în special, pentru IMM-uri și va stimula elaborarea de politici bazate pe date. Spațiul de date privind achizițiile publice va permite autorităților publice să facă schimb de bune practici, inclusiv pentru o utilizare mai bine direcționată a fondurilor publice către industriile ecologice.’‘ a mai declarat Daniel Buda.

Sursa: Facebook Daniel Buda

Distribuie articolul