Daniel Buda: Țara noastră va avea cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa

Europarlamentar și Vicepreședinte în Comisia pentru Agricultură, Daniel Buda transmite aprecierile sale investitorilor români din județul Olt, comuna Fâgețelu, care au obținut suma de 182.059.200 lei în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr 959/2022, prin finanțare de la Ministerul Economiei, pentru înființarea unei fabrici de procesare a lânii și fabricarea de produse fono și termo izolante din lână.

Fondurile vor fi folosite totodată și pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.” a precizat Daniel Buda.

În cadrul fabricii vor fi construite:

  • 1 hală de producție în suprafață de 12.500 mp
  • 3 linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/ora/linie, care vor include și următoarele sub-capacități:
  • instalații de centrifugare pentru extragerea lanolinei;
  • 2 linii de peletizare;
  • o stație de reciclare a apei și reintroducere în circuit;
  • 2 linii automate de prelucrare și ambalare produse finite;
  • capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafață a halei.

România ar putea deveni a doua ţară din Uniunea Europeană care va cere înregistrarea ca produs agricol a lânii de oaie – Ţurcană – pe o schemă de calitate europeană, după Marea Britanie, care a obţinut în anul 2011, pe când era membră a UE, certificarea lânii de oaie Shetland cu Denumire de Origine Protejată (DOP).

Lâna românească trebuie să își găsească locul și rostul în economia mondială! Avem așadar posibilități de a crea oportunități pentru acest sector!” a mai scris Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Daniel Buda

Leave a Comment