Daniel Buda: Temperaturile ridicate din Europa reprezintă riscuri crescute pentru agricultură

Media PNL
Sursă foto: Facebook Daniel Buda

Europarlamentarul Daniel Buda a vorbit despre temperatura medie în Europa, care din decembrie până în februarie a fost cu 1,4 grade Celsius peste media din 1991-2020 pentru sezonul de iarnă boreale, potrivit datelor publicate de Serviciul Copernicus al UE privind schimbările climatice.

Daniel Buda a mai precizat că aceasta se situează pe locul doi în topul celor mai calde ierni din Europa, depășită doar de iarna 2019-2020.

Iarna neobișnuit de blândă a oferit o oarecare ușurare pe termen scurt guvernelor care se luptă cu prețurile ridicate ale gazelor, după ce Rusia a redus livrările de combustibil către Europa anul trecut, temperaturile mai ridicate reducând cererea de gaze pentru încălzire în multe țări.

Dar temperaturile ridicate prezintă riscuri pentru fauna sălbatică și agricultură. Vârfurile de temperatură de iarnă pot determina plantele să înceapă să crească sau să scoată prematur animalele din hibernare, făcându-le vulnerabile la a fi ucise de loviturile ulterioare la rece.

Serviciul Copernicus al UE a subliniat alte extreme legate de climă, inclusiv gheața marină din Antarctica, care luna trecută a scăzut la cel mai scăzut nivel pentru orice februarie în recordul de 45 de ani de date satelitare.

Pentru speciile cu populații mici sau intervale restrânse, acest lucru le poate înclina cu ușurință pe o cale de dispariție.” a declarat vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

Sursă: Facebook Daniel Buda

 

Distribuie articolul