Daniel Buda: Trebuie să existe o gestionare mai atentă a pădurilor montane și o aplicare mai strictă a legilor și reglementărilor

Media PNL
Europarlamentarul Daniel Buda anunțat pe pagina sa de Facebook că pădurile montane dispar într-un ritm alert.

Daniel Buda a menționat că potrivit unui studiu publicat în revista Cell Press One Earth exploatările forestiere, incendiile de vegetație și agricultura fac ca pădurile montante, habitatul a 85% din păsările, mamiferele și amfibienii lumii să dispară într-un ritm alarmant.

De asemenea, europarlamentarul a spus despre pădurile montane care au acoperit 1,1 miliarde de hectare de planetă în 2000 și cel puțin 78,1 milioane ha – o suprafață mai mare decât statul Texas din Statele Unite – că s-au pierdut între 2000 și 2018, iar pierderile recente fiind de 2,7 ori mai mari decât la începutul secolului. O preocupare mare este pentru pierderile majore de pădure în zonele montane, care sunt refugii pentru specii rare, pe cale de dispariție.

”Altitudinile înalte și pantele abrupte au restricționat istoric exploatarea umană a pădurilor montane, spun autorii. Dar ele au fost din ce în ce mai vizate pentru lemn și utilizate pentru agricultură de la începutul secolului.
Silvicultura comercială a fost responsabilă pentru 42% din pierderile de păduri montane, urmate de incendiile de vegetație (29 la sută), schimbarea culturilor (15 la sută) și agricultura permanentă sau semipermanentă de mărfuri (10 la sută).

Impactul este imens. Trebuie să existe o gestionare mai mare a pădurilor și o aplicare mai strictă a legilor și reglementărilor.” a declarat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Daniel Buda a mai evidențiat că noua strategie a UE pentru păduri pentru 2030 este una dintre inițiativele emblematice ale Pactului verde european și se bazează pe Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030. Strategia stabilește o viziune și acțiuni concrete pentru a îmbunătăți cantitatea și calitatea pădurilor din UE și pentru a le consolida protecția, restaurarea și reziliența. Acestea sunt condiții prealabile pentru ca pădurile să continue să-și îndeplinească funcțiile socioeconomice și pentru existența unor zone rurale pline de viață, cu populații înfloritoare.

Sursa: Facebook Daniel Buda

Distribuie articolul