Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Cartarea chimică a terenurilor trebuie să devină un obiectiv al Comisiei Europene”

Constantinescu Denisa

In cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din data de 30.11.2022, Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European a participat la o audiere pe tema îngrășămintelor, un subiect extrem de importat în cadrul crizei energetice și crizei alimentare totodată.

“În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din această dimineață am participat la o audiere pe tema îngrășămintelor, un subiect extrem de importat în cadrul crizei energetice și crizei alimentare totodată. În continuare există o sub-aprovizionare cu îngrășăminte, ceea ce ne îngrijorează foarte mult.


Alături de noi s-au aflat experți din domeniu care ne-au prezentat situația actuală, recomandările și provocările de pe piața îngrășămintelor, cărora le mulțumesc pentru prezentarea făcută. Este o dezbatere pe care o aștept de foarte multă vreme în cadrul Comisiei noastre deoarece este o problemă care mă preocupă îndeaproape.


Nu am auzit de când fac parte din Comisia pentru Agricultură de o chestiune care ține de cartarea chimică a terenurilor. Mereu vorbim despre faptul că s-ar pune prea multe îngrășăminte chimice în soluri. Mă întreb: la ce te raportezi când spui că este mult? Trebuie să pleci de la un punct de referință. Ori punctul de referință trebuie să ți-l dea cartarea chimică al terenului, astfel încât fermierul să aibă posibilitatea să știe care este cantitatea de azot, de fosfor, de alte multe elemente care se administrează pe terenuri.


Am avut discuții cu investitori din România și îmi spuneau și ei că ar trebui să existe programe la nivelul UE prin care să se stimuleze înființarea unor astfel de instalații pentru fermieri. Fermierul este acolo în teren, produce gunoi de grajd. Întrebarea este: De câți bani are nevoie pentru a face un management eficient al gunoiului de grajd? Cât de apropiabil este ca și preț o astfel de instalație pentru fermieri?
În loc să discutăm de reducerea emisiilor de carbon, ar trebui să vedem cât costă o astfel de instalație și în ce măsură putem să le punem la îndemâna fermierilor aceste resurse financiare pentru a putea discuta de un management eficient al gunoiului de grajd.


Vă invit să urmăriți mai jos intervenția mea și să accesați totodată următorul link pentru a parcurge principalele declarații ale unor experți prezenți astăzi în cadrul ședinței” a declarat liberalul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

Mai multe detalii aici.

Distribuie articolul