De când e lumea și pământul zootehnia a fost și este “industria grea” a agriculturii. Creșterea oilor devine tot mai dificilă deoarece, oricâți bani ai da și orice condiții ai crea, ,,nu mai găsești om la ele”. Tocmai de aceea, investițiile în genetica de calitate, astfel încât să ai oi mai puține dar mai performante, reprezintă singura opțiune spre rentabilizarea fermei. O alternativă la lipsa forței de muncă din sector o reprezintă nepalezii, indienii și nu numai, spre care de altfel se îndreaptă tot mai mulți fermieri.
“Dacă ne ducem în zona vacilor de lapte sau <<secția de forjă>> a industriei unde <<25 de ore din 24>> trebuie să fii în brazdă, lucrurile sunt și mai complicate.
Fără Crăciun, Revelion sau Paști. Trebuie să fii mereu acolo! Și ca <<un făcut>>, atunci îți mai ies vacile din gardul electric, se trezesc să îți fete înainte de termen, că doar biologia nu e matematică, iar dacă nu ai o conductă de apă spartă în fermă nu ai avut Revelion.
Dacă te uiți la creșterea galopantă a prețurilor din ultimul an, mai că îi înțelegi pe cei care nu se mai întorc în ferme odată ce au vândut și ultimul animal. Problemele cu inflația sunt la nivel european, iar săptămâna viitoare se va discuta cu Comisarul European pe Agricultură Wojciechowski tocmai acest aspect. 100 de euro din subvenție nu mai este aceeași 100 de acum un an, iar răspunsul la această problemă trebuie să vină în primul rând de la Comisia Europeană.
Mai este și războiul din Ucraina cu efect distructiv asupra sectorului cerealier din România. Tot respectul față de eforturile inimaginabile ale poporului ucrainean, dar importurile de cereale din această țară au lăsat fermierii din România cu porumbul necules. <<Pentru că, dragă domnule deputat, ce să fac? Am 185 de hectare pe câmp, dar am primit 93 de bani pe kg! Umiditatea-i mare, spații de depozitare nu am. Faceți domnule odată ceva cu porumbul din Ucraina! Duceți-l acolo în Africa, unde e nevoie. Că ia, noi nu mai rezistăm! Ca să nu mai vorbesc că porumbul din Ucraina nu îl mănâncă animalele>>.
Cele de mai sus sunt doar câteva aspecte relatate de fermieri între sărbători. Sigur, Comisarul pe Agricultură va avea o poziție și pe acest subiect al importurilor din Ucraina în UE!
Este important de reținut faptul că avem un buget de peste 20 de miliarde de euro pe următorii 7 ani ce urmează să fie trimiși către fermieri. Este important să înțelegem că o bună parte a acestor bani se vor cheltui pe baza unor proiecte care trebuie făcute de firmele de consultanță! În mod cert, banii din plățile directe ce urmează a fi cheltuiți conform Planului Național Strategic vor contribui substanțial la consolidarea sectorului agricol.
În același timp, guvernul Ciucă a alocat prin diverse forme de sprijin bani către unitățile de procesare în agricultură și nu numai. Iar procesarea produsului din agricultură este la fel de importantă precum a fost ,,alfabetizarea” în România pe vremuri! Nu poți face performanță dacă nu dai plus valoare produsului brut din agricultură! Ori noi știm bine că importăm pâine congelată și făină de mămăliga, importăm peste 85% din carnea de porc, dar suntem mari exportatori de porumb, importăm deja cantități însemnate de lapte și produse lactate, iar lista ar putea continua.
Sigur, aici trebuie ca și autorităților statului, mai ales celor de avizare și control, să le vină mintea la cap! Sunt tot felul de funcționari mărunți, slabi la minte care văd câte o neregulă peste tot, puși pe amendat și cu rost și fără rost. Este frustrant când te gândești că în Occident fie că vorbești de ferme sau de unități de procesare acestea funcționează în condiții în care dacă ar fi la fel în România mai ca îl bagi la pușcărie pe bietul investitor! Și atunci te mai întrebi de ce nu ai investitori în mica procesare din lanțul scurt de aprovizionare! Iar vina o poartă autoritățile din România care mereu sunt mai catolice decât Papa după cum mi-a spus mai deunăzi un fermier de la Sibiu mai școlit și umblat pe afară, pe care tot încercam să îl conving că procesarea e cheia succesului în agricultură! Cu siguranță lucrurile însă, vor intra pe un făgaș normal, iar fermierii acum la început de an trebuie să fie plini de speranță! Mâncarea nu poate fi înlocuită cu nimic, iar de mâncat toți mâncăm! Nici gândacii, nici laptele și nici carnea de laborator nu vor putea înlocui ceea ce punem azi pe masă! Cu puțină organizare, cu siguranță vom avea un sector agricol puternic, capabil să furnizeze alimente de calitate și la prețuri accesibile pentru cumpărători.
Vă doresc tuturor un an cu multe realizări și vă încurajez să nu renunțați la activitățile pe care le faceți, deoarece sunt esențiale pentru viitorul agricol și pentru asigurarea securității alimentare” a declarat europarlamentarul Daniel Buda.