Deputații PNL propun creșterea limitei minime și maxime a indemnizației de creștere a copilului

Denis

Deputatul Florin-Alexandru Alexe, împreună cu deputații Mara Calista și Alin Ignat au depus doua proiecte importante pentru asigurarea unei indemnizații de creștere a copilului predictibile și pentru acordarea respectului cuvenit în spațiul public femeilor însărcinate și părinților care sunt însoțiți de copii sub 5 ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

Proiectul de lege va acorda prioritate femeilor însărcinate și părinților cu copii mici la casieriile unităților comerciale și ghișeelor instituțiilor publice. Aceste categorii de persoane vor beneficia de prioritate la serviciile oferite de acestea. Totodată, proiectul de lege propune amenajarea de locuri de parcare special destinate femeilor însărcinate și părinților cu copii cu vârsta de până la 5 ani.

Al doilea proiect prevede creșterea limitei minime și maxime a indemnizației de creștere a copilului. Indemnizația minimă va fi de 60% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în timp ce indemnizația maximă va fi de 4 ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, adică 12.000 de lei. Această valoare este mai mare decât cea actuală, care este de 8.500 de lei.

„Suntem determinați să oferim respectul cuvenit mamelor și să susținem familiile aflate la început de drum. În acest mod, vom încuraja natalitatea și vom construi o societate echilibrată!”, transmite liberalul Florin-Alexandru Alexe.

„Aceste proiecte de lege le-am pregătit pentru că era nevoie având în vedere o serie de cifre îngrijorătoare. De exemplu, din păcate, în România anului 2021 s-au născut cei mai mulți copii în afara granițelor țării, iar în 2022 s-au născut cei mai puțini copii în țara noastră încă din anul 1930, iar unul din patru cupluri din România suferă de infertilitate. Ocupăm un loc deloc de dorit la numărul mare de mame minore și, de asemenea, avem multe femei care suferă de cancer de col uterin.

PNL susține și a propus astfel de măsuri, având în vedere că în prezent există o serie de proiecte de legi care urmează să fie votate și promulgate: trusouri pentru noi născuți care poate fi oferit proaspetelor mămici, în prima luna de viață a copilului.

Mai avem un proiect de lege care prevede înființarea de creșe și grădinițe în instituții, inclusiv la Parlament, pentru angajații care vor să se întoarcă la muncă. Pregătim și programul pentru decontarea procedurilor de screening, a celor 3 morfologii necesare, precum și analizele de sânge pe care trebuie să le facă femeile însărcinate”, transmite Mara Calista, deputat PNL.

Sursa: Facebook Florin-Alexandru Alexe / Facebook Mara Calista / Facebook Alin Ignat

Distribuie articolul