Deputatul Alexandru Muraru a participat la a zecea reuniune a Comitetului Interministerial la Guvernul României

Reprezentatul Special al Guvernului României, deputatul Alexandru Muraru, a participat la cea de-a zecea reuniune a Comitetului Interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Aceasta a avut loc la Guvernul României.

Reuven Azar, ambasadorul Statului Israel în România, a fost invitat special în cadrul întâlnirii.

„Ambasadorul a prezentat membrilor comitetului – secretari și subsecretari de stat, șefi de agenții, experți, istorici, profesori etc – modelul utilizat de Israel pentru a monitoriza și combate acțiunile, mesajele și conspirațiile antisemite produse în mediul online. Cei nouă pași pe care ministerele, agențiile și serviciile din Israel le urmăresc reprezintă un exemplu de bună practică menit nu doar să prevină acest fenomen, dar să elimine conținutul negativ (În 2021, din 8287 de plângeri primite de la agențiile guvernamentale examinate legal de Unitatea Cibernetică, 82% au fost soluționate prin eliminarea conținuturilor de pe platformele de social media) și să producă conținut pozitiv care să contracareze narațiunile false”, transmite Alexandru Muraru.

„Acest comitet interministerial, creat pentru prima dată în România, are sarcina de a monitoriza și evalua implementarea primei strategii naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

Format din reprezentanți ai ministerelor de linie, agenții guvernamentale, asociații civice, comitetul se întrunește lunar făcând progrese nu doar pe planul de acțiune aferent strategiei, dar și pe relaționarea factorilor instituționali, cooperarea și identificarea modalităților de a pune în acord legislația, măsurile de intervenție, și alte proceduri pentru a eficientiza politica Guvernului în acest domeniu și angajamentele internaționale ale României”, adaugă deputatul liberal.

 

Sursa: Alexandru Muraru

Leave a Comment