Deputatul Cristina Burciu: România primește 1,4 miliarde de euro pentru investiții în eficiența și îmbunătățirea infrastructurii energetice

Deputatul Cristina Burciu a anunțat că România primește 1,4 miliarde de euro pentru investiții în eficiența și îmbunătățirea infrastructurii energetice, în urma intrării în vigoare a Planului „REPowerEU”.

Prin intrarea în vigoare a Planului “REPowerEU”, Uniunea Europeană a alocat României suma de 1,4 miliarde de euro pentru a fi investită în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice, cu scopul de a reduce dependența energetică a țărilor membre față de Rusia. În acest context, România poate solicita introducerea unui nou capitol în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) special dedicat acestui domeniu prioritar. Aceste fonduri nerambursabile sunt suplimentare față de suma deja primită prin PNRR, în valoare de 29,2 miliarde de euro, pentru atingerea obiectivelor referitoare la eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice.

În cadrul acestui program european, se va acoperi finanțarea acordată sprijinului destinațiilor gospodăriilor populației, precum și pentru dezvoltarea și creșterea eficienței energetice a IMM-urilor și microîntreprinderilor vulnerabile. Un aspect inedit al acestui program este extinderea posibilităților de finanțare și către sectorul energiei nucleare, având în vedere intenția Executivului de a-l dezvolta semnificativ până în 2030.

„România va intra în posesia unei prefinanțări, în valoare de 20% din suma totală, în momentul în care Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene vor aproba pilonul care îi revine din Planul european „REPowerEU””, transmite Cristina Burciu, deputat PNL.

Sursa: Facebook Cristina Burciu

Leave a Comment