Deputatul Elena Hărătău: Adoptarea monedei euro trebuie realizată în acord cu îndeplinirea tuturor criteriilor de convergență ale economiei naționale

Denis

Deputatul Elena Hărătău a anunțat faptul că adoptarea monedei euro trebuie realizată în acord cu îndeplinirea tuturor criteriilor de convergență ale economiei naționale.

„În urmă cu 28 de ani, şefii de stat şi de guvern ai ţărilor Uniunii Europene, au decis introducerea în circulație a monedei comune europene, în cadrul Conferinţei UE de la Madrid. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2002, noua monedă comună europeană a înlocuit monedele naţionale din Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda şi Grecia.

În cadrul reuniunii din capitala Spaniei, s-a mai stabilit ca denumirea monedei unice europene să fie aceeași în toate limbile oficiale ale Uniunii, „euro”, ținându-se cont de alfabetele diferite, dar și de faptul că noua monedă trebuia să fie ușor de pronunțat în toate limbile. Astfel, numele trebuia să fie simplu și reprezentativ pentru Europa unită și să permită utilizarea termenului „euro” atât la singular, cât și la plural.”, transmite Elena Hărătău, deputat PNL.

De asemenea, liberala precizează că: „Guvernul susținut de PNL a reconfigurat calendarul privind aderarea României la zona euro, în conformitate cu o nouă foaie de parcurs, adaptată realităților economice și sociale actuale post-pandemice. Trecerea la moneda europeană reprezintă un proiect strategic de țară, însă fundamentarea acestuia trebuie să țină seama de particularitățile noastre, din toate punctele de vedere, astfel încât adoptarea euro să fie favorabilă vieții de zi cu zi a românilor și să nu producă disfuncționalități în circuitele economico-financiare.”

Sursa: Facebook Elena Hărătău

Distribuie articolul