Deputatul Elena Hărătău: Susținerea fermierilor români reprezintă o prioritate pentru Guvernul României

Deputatul Elena Hărătău a comunicat faptul că Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ciucă, acționează constant și activ în vederea soluționării problemelor fermierilor români, grav afectați de pierderile înregistrate în urma exporturilor masive ale cerealelor ucrainene.

  • Se consideră necesară o soluție comună la nivelul Uniunii Europene pentru a rezolva problemele generate de exporturile cerealelor ucrainene.
  • Șefii guvernelor din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia trebuie să adopte o poziție comună și să activeze mecanismele europene speciale pentru suspendarea importurilor.
  • Situația României poate deveni dificilă dacă nu se obține o soluție într-un interval rezonabil, în condițiile în care alte state din regiune au luat deja măsuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina.
  • Exporturile ieftine de cereale din Ucraina au cauzat pierderi semnificative fermierilor români, estimându-se o pierdere totală de aproximativ 200 de milioane de euro.

„Apreciez că producătorii români de grâne nu trebuie să aibă de suferit din cauza măsurilor luate de către Uniunea Europeană în vederea înlesnirii transporturilor și vânzărilor de cereale din Ucraina. Cu atât mai mult cu cât, peste jumătate din aceste exporturi, respectiv peste 14 milioane de tone, au traversat teritoriul țării noastre, iar România trebuie să mențină acest sprijin important, prin asigurarea culoarelor de tranzit pentru cerealele ucrainene către statele terțe.”, transmite Elena Hărătău, deputat PNL.

De asemnea, liberala precizează că: „Îmi exprim încrederea însă că circumstanțele actuale referitoare la această temă nu vor degenera și nu vor presupune adoptarea de către România a unor măsuri similare celor luate de Polonia și Ungaria, mai ales după ce Comisia Europeană a acordat pachetul financiar de 30 de milioane de euro, necesar pentru acoperirea unei părți din pierderile fermierilor români, afectați de facilitățile avute în ultimul an de agricultorii ucrainieni.”

Sursa: Facebook Elena Hărătău

Leave a Comment