Deputatul Varga Glad anunță programele de mediu care vor fi finanţate de Administrația Fondului pentru Mediu şi PNRR în 2023

Deputatul Varga Glad a anunțat că programele de mediu vor fi finanţate de Administrația Fondului pentru Mediu şi PNRR în 2023.

Autoritățile locale și operatorii privați vor putea beneficia de următoarele programe de mediu:

  • Programul Casa Verde Fotovoltaice, cu termen de lansare prevăzut la sfârşitul lunii martie 2023 şi un buget alocat de 2 miliarde lei. Aproximativ 150.000 de gospodării din România vor beneficia de panouri fotovoltaice prin intermediul acestui program.
  • Programul Fabrici de reciclare, cu termen de lansare prevăzut la începutul lunii mai 2023 şi un buget alocat de 286 milioane lei. Este finanțat prin PNRR, se adresează operatorilor privaţi şi sprijină activitățile de reciclare, de pregătire pentru reciclare și post reciclare.
  • Programul Prima Conectare, cu termen de lansare martie – aprilie 2023 şi buget de 150 milioane euro, cu alocare financiară de 1900 euro/gospodărie. Este finanțat prin PNRR, se adresează operatorilor de apă regionali sau locali, în parteneriat cu primăriile şi finanțează branșamentele și racordurile către populație, acolo unde ele nu există.
  • Programul Apă Curată, cu termen de lansare mai – iunie 2023 şi un buget alocat de 200 milioane euro. Este finanțat din Fondul pentru Mediu, se adresează autorităților locale şi finanțează rețele de apă și canal în localitățile în care nu există, dar și stații de tratare și de epurare.
  • Programul microbuze școlare electrice, cu termen de lansare martie – aprilie 2023 şi un buget alocat de 300 milioane lei. Este finanţat din Fondul pentru Mediu și se adresează consiliilor județene.
  • Programul eficiență energetică în clădirile publice, cu un buget alocat de 500 milioane lei. Este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează instituțiilor publice, lucrările eligibile incluzând: schimbarea tâmplăriei; achiziționarea unor centrale noi; încălzirea în pardoseală; anveloparea exterioară; schimbarea instalațiilor electrice din interior.
  • Programul Rabla Local, cu termen de lansare mai – iunie 2023 şi o finanţare de 3000 lei/ solicitant. Este prevăzută scoaterea din circulație a 100.000 de mașini vechi.
  • Programul privind refacerea siturilor contaminate istoric, cu termen de lansare septembrie 2023 şi un buget alocat de 500 milioane lei. Este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează primăriilor care au în proprietatea lor terenuri contaminate.

Sursa: Facebook Varga Glad

Leave a Comment