Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, a reprezentat România în cadrul lucrărilor sesiunii Cultură și Audiovizual a Consiliului Educaţie, Tineret, Cultură, Sport

Eduard

România a fost reprezentată la Bruxelles, la sesiunea Cultură și Audiovizual a Consiliului Educaţie, Tineret, Cultură, Sport, aflată sub egida Președinției cehe, de Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii.

Aceasta a spus că „în cadrul lucrărilor sesiunii Cultură și Audiovizual a Consiliului Educaţie, Tineret, Cultură, Sport, care au avut loc la Bruxelles, am avut o intervenție referitoare la măsurile privind protecția și conservarea culturii ucrainene, în prezența ministrului ucrainean Oleksandr Tkachenko: “România contribuie substanțial la eforturile de gestionare a crizei de la granița estică a Uniunii Europene și la primirea de refugiați.

Răspunsul nostru ferm și multidimensional a inclus măsuri de natură politico-diplomatică, economică, umanitară și sectorială, dar și de promovare a aplicării dreptului internațional”.

sursă: Diana Baciuna, Facebook

Hub-ul umanitar din Suceava, o măsură importantă de susținere

Printre măsurile pe care România le-a adoptat în această perioadă, Diana Baciuna a subliniat realizarea unui hub umanitar în orașul Suceava care a devenit un adevărat reper pe harta măsurilor europene de susținere a Ucrainei.

„Aș dori să menționez hub-ul umanitar din orașul Suceava, care a devenit un reper important pe harta măsurilor europene de susținere a Ucrainei. Prin acest punct, este posibilă trimiterea în Ucraina a convoaielor umanitare din toate statele membre UE. Putem astfel colecta și asigura transportul donațiilor, inclusiv pentru materialele și echipamentele necesare pentru protejarea patrimoniului cultural și a bunurilor culturale ucrainene”.

De asemenea, liberala s-a referit și la subiectul consolidării cooperării Capitalelor Culturale Europene cu orașele din Ucraina.

„În ceea ce privește consolidarea cooperării dintre Capitalele Culturale Europene și orașele din Ucraina, susținem această idee, cu atât mai mult cu cât România este una dintre cele trei țări care va găzdui, anul viitor, acest prestigios titlu european, iar orașul Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, este deja înfrățit cu orașul Cernăuți din Ucraina”.

„În acest context, este important de menționat faptul că apelurile de proiecte lansate de orașul Timișoara, în cadrul programului național Capitală Europeană a Culturii 2023, sunt deschise artiștilor, profesioniștilor din domeniul culturii și organizațiilor culturale din Ucraina, care pot primi granturi consistente, finanțate de la bugetul de stat”, a subliniat Diana Baciuna.

Puteți citi întregul articol aici.

sursă: Diana Baciuna, Facebook

Distribuie articolul