Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca: Obiectivul Clujului este de a deveni un model de bune practici în materie de mobilitate urbană, siguranță rutieră și eficiența transportului public

Constantinescu Denisa

Comisia europeană, Bruxelles: Conferință despre siguranța rutieră. Locul și rolul autorităților locale și regionale

Emil Boc, primarul Municipiului Cluj, a participat, în calitate de Președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor, la sesiunea de deschidere „Where do we stand with road safety in 2022” a Conferinței EU Road Safety Results.

“Am subliniat importanța implementării următoarelor aspecte pentru creșterea nivelului de siguranță în trafic pentru toți participanții:

– Modernizarea infrastructurii, în special construcția de autostrăzi și centuri ocolitoare în țările cu nu au finalizat această faza a infrastructurii. Este și cazul României. În termeni statistici, la nivelul Uniunii Europene, 52% dintre accidentele rutiere au loc pe drumuri din zona rurală, 40% în zone urbane și 8% pe autostrăzi. Construcția de autostrăzi și centuri ocolitoare va diminua semnificativ numărul accidentelor rutiere. Din nefericire, România are cea mai mare rată de accidente rutiere din Uniunea Europeană.

– Reglementarea strictă a regimurilor de viteză și aplicarea fermă a prevederilor legale;

– Atenție sporită la regimul acordării permisului de conducere pentru tineri având în vedere faptul că statisticile arată că tinerii sunt cei mai expuși accidentelor rutiere;

– Actualizarea curriculei școlare pentru educarea tinerei generații privind siguranța rutieră

– Pietonii, bicicliștii și utilizatorii elementelor de micromobilitate cer o mai mare vigilență

– Modernizarea spațiilor publice pentru a evita orice deces și vătămare corporală gravă

– Dialogul direct cu statele membre, autorităţile de la nivel regional și local și cu toate părțile interesate pentru a avea o abordare ecosistemică prin care putem salva mai multe vieți

Obiectivul Clujului este de a deveni un model de bune practici în materie de mobilitate urbană, siguranță rutieră și eficiența transportului public. Proiectele de infrastructură: metroul, centura metropolitană, trenul metropolitan, park&ride de la aeroport, coridoarele de mobilitate, precum și proiectele de modernizare ale arterelor din oraș au ca scop dezvoltarea rețelei urbane de mobilitate pentru creșterea calității acesteia, dar și a nivelului de siguranță a tuturor participanților la trafic.

La conferință au participat:

Henrik Hololei, Director General, DG MOVE, Comisia Europeană

Elena Kountoura, europarlamentar, Comisia TRAN, Parlamentul European

Martin Kupka, ministrul transporturilor, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene” a declarat Emil Boc, primarul Municipiului Cluj pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul