Eurodeputatul Dan Motreanu: Am votat un proiect de rezoluție privind asigurarea securității alimentare și reziliența pe termen lung a agriculturii în UE

Europarlamentarul Dan Motreanu, a anunțat votul său în cadrul Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară unde este vicepreședinte, pentru un proiect de rezoluție privind asigurarea securității alimentare și reziliența pe termen lung a agriculturii în UE.

„Deși disponibilitatea alimentelor nu este în pericol în UE, accesibilitatea alimentelor reprezintă o problemă reală pentru gospodăriile vulnerabile, din cauza inflației. În acest sens, am solicitat luarea unor măsuri adecvate de protecție socială și existența unor plase de siguranță pentru a asigura accesul tuturor la diete sănătoase, cu o atenție specială gospodăriilor cu venituri mici.

Implementarea la scară largă a practicilor agricole durabile va contribui la fertilitatea și sănătatea solului, care reprezintă capitalul fermierilor și permite un randament al culturilor mai ridicat. Privind sănătatea solului, am amintit de necesitatea unei legi care să stabilească un cadru legislativ cuprinzător în UE pentru a opri degradarea și pierderea acestei resurse neregenerabile”, transmite Dan Motreanu.

„Am invitat Comisia să propună cât mai curând posibil obiective obligatorii pentru reducerea risipei alimentare de-a lungul lanțului alimentar de cel puțin 50 % până în 2030, solicitând măsuri eficiente precum norme de etichetare mai adecvate și transparente, sau prin interzicerea distrugerii alimentelor nevândute. Consider, de asemenea, că este nevoie de o propunere ambițioasă pentru un cadru legal privind tranziția sistemului nostru alimentar către durabilitate și reziliență, care să stabilească o cale clară și pași măsurabili către acest obiectiv.

Nu în ultimul rând, am subliniat legătura strânsă între sănătatea omului, a animalelor și a mediului, reiterând obiectivul de reducere cu 50% a utilizării antimicrobienelor în agricultură până în 2030 și insistând asupra lecțiilor învățate în pandemia COVID-19”, adaugă europarlamentarul liberal.

Sursa: Dan Motreanu

Leave a Comment