Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Coaliția de centru-dreapta va guverna în Polonia/ Este doar primul pas și este un semnal pentru România

Media PNL

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a declarat că victoria coaliției de centru dreapta, condusă de Donald Tusk – unul dintre liderii importanți ai Partidului Popular European Creștin-Democrat, marchează finalul a opt ani de guvernare populistă în Polonia, un deceniu, aproape, de îndepărtare a vecinilor noștri regionali de tot ce înseamnă Uniunea Europeană.

În vreme ce Italia, Austria, Ungaria și Slovacia sunt conduse în continuare de guvernări populiste (vedeți pe hartă falia?), polonezii au decis că a venit nu doar vremea schimbării, ci și vremea reintegrării politice în UE.

Este, consider eu, un semnal important.
Personal, am primit acest rezultat cu entuziasm dar și cu realism, pentru că provocările cu care se confruntă viitoarea coaliție de guvernare sunt imense, iar moștenirea este una grea.

În primul rând, la nivel instituțional, asta însemnând și Justiția, fostul partid de guvernământ a numit în toate funcțiile de care depinde o bună guvernare cu tot felul de membri și simpatizanți proprii. Să nu ne amăgim, ei vor face tot ce vor putea pentru a pune bețe în roate guvernului Tusk.

În al doilea rând, președintele Poloniei, Duda, face parte din același partid populist, iar coabitarea dintre el și coaliția de centru-dreapta se anunță complicată.

Nu în ultimul rând, peste opt luni urmează alegerile pentru Parlamentul European, iar pentru noul guvern acesta va însemna primul test electoral major mai ales prin prisma așteptărilor investite de oameni în el prin vot.
Eu cred că nu va fi ușor, dar cred în același timp că semnalul dat de majoritatea polonezilor contează, iar el este relevant și pentru români.

Trăim un context regional și, iată, global, extrem de complicat, volatil și periculos.
Ucraina încă se luptă să scape de invazia rusă. Orientul Mijlociu stă să explodeze. Iranul devine tot mai agresiv, cu complicitatea Rusiei. Azerbaidjanul, motivat de cele două regimuri dictatoriale, ar putea invada Armenia. Putin se află la Beijing și nu știm ce ar putea urma în Taiwan. Corea de Nord livrează arme rușilor.

În interior, în UE, ne luptăm cu un nou val de terorism, cu inflație, provocări energetice, migrație și multe altele.
Tocmai de aceea, revenirea Poloniei, prin voința populară, în sânul Europei, contează.
Avem, datorită provocărilor enumerate mai sus, nevoie de mai multă unitate și coeziune la nivelul UE, dar și de mai multă coerență și, mai ales, de răspunsuri concrete pentru oameni, de rezultate!

Politicienii nu sunt aleși și nu ocupă funcții pentru a citi presa și a se îngrozi de titluri și de evenimente! Ei sunt acolo pentru a găsi soluții, pentru a rezolva probleme, pentru a îndepărta pericole. Altfel?…
Retorică, așa cum s-a văzut iar și iar, poate livra orice populist de duzină. Rezultatele însă, nu vin decât de la politicienii responsabili, de centru.

Astfel, Polonia, prin guvernul de centru-dreapta condus de Donald Tusk, nu va face decât să întărească Uniunea Europeană într-un moment extrem de complicat, când unitatea este mai importantă ca oricând.
Întrebarea este, ce vom face noi?

Așa cum am scris în multe rânduri, eu cred că anul viitor, în toate cele patru alegeri, românii vor spune și ei NU populismului și extremismului pentru că își vor da bine seama, la fel cum au făcut polonezii, că nu îndepărtându-ne de Europa ne va fi mai bine, vom trăi mai în siguranță ci, dimpotrivă, rămânând puternic integrați alături de celelalte 26 de state membre.

Dacă cineva crede că singuri ne vom descurca mai bine decât alături de Uniunea Europeană, acel cineva, mie personal, îmi miroase a Putin, a dictatură și a moarte.a spus Gheorghe Falcă pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul