Eurodeputatul Siegfried Mureșan : Ajutor de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Media PNL

Siegfried Mureșan, în calitate de raportor al Comisiei pentru bugete privind asistenţa macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, a anunțat că obiectivul său este avizarea cât mai rapidă a sprijinului financiar în Parlamentul European.

„Am fost desemnat raportor al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind avizul asupra asistenței macro-financiare în valoare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, propusă de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie. Ca raportor al Comisiei pentru bugete, obiectivul meu este să avizăm cât mai repede acest sprijin financiar astfel încât Comisia pentru comerț internațional – comisie decidentă pe acest dosar – să își voteze poziția până la finalul lunii aprilie, iar în luna mai să dăm votul final în plenul Parlamentului European”, a declarat europarlamentarul liberal pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul susține că Republica Moldova are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăși cu bine crizele cu care se confruntă, iar noul sprijin financiar va fi condiționat „de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova și UE”. Potrivit acestuia, condițiile vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanței economice în Republica Moldova, dar și lupta împotriva corupției, a statului de drept și a securității energetice.

Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase. Banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranșe, prima în trimestrul 3, iar cea de-a doua în trimestrul 4 din acestui an”, a mai declarat Siegfried Mureșan.

Distribuie articolul