Europarlamentarii liberali solicită Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale

Paul

Vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, eurodeputatul Dan Motreanu și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, europarlamentarul Daniel Buda, au solicitat Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Alături de ei s-au alăturat și alți colegi din grupul PPE România, dar și eurodeputați din statele învecinate.

„Scrisoarea celor doi vine după ce europarlamentarul PNL Rares Bogdan a trimis Comisiei Europene o atenționare similară, în luna ianuarie a acestui an. De asemenea, Rareș Bogdan a discutat deja cu europarlamentarii bulgari și polonezi din cadrul Partidului Popular European, pentru a iniția un demers comun în rezolvarea problemei care afectează și aceste țări. Soluția prezentată Comisiei este achiziția din fonduri europene a cerealelor ucrainene, pentru a fi imediat exportate în țările lovite de criza alimentară”, transmite PNL.

„Comisia Europeană trebuie să furnizeze compensații financiare fermierilor care cultivă cereale în țări din Europa de Est. Aceștia sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina. Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale.

Nu există suficiente capacități de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniță provoacă o competiție neloială.

Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiții, fermierii nu își mai pot continua munca”, transmite Dan Motreanu.

„România a ajutat și ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. În același timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români.

Am solicitat Comisiei Europene să ne transmită care sunt măsurile pe care preconizează să le ia pentru a susține fermierii din Europa de Est pe termen mediu și lung”, adaugă vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European.

Sursa: Dan Motreanu, Facebook

Distribuie articolul