Europarlamentarul Dan Motreanu: A fost aprobat un raport referitor la punerea în aplicare a programului Erasmus+ pentru perioada 2021-2027

Badila Antonia

Dan Motreanu, europarlamentarul PNL, anunță că Programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 vizează un număr de până la 12 milioane de participanți si dispune de un buget de 26,51 miliarde de euro.

,,Programul Erasmus există din 1987 și sprijină educația și formarea, oferind tinerilor – în principal studenți, elevi și ucenici – diverse oportunități de a studia, de a se forma și de a lucra în străinătate. Există, de asemenea, oportunități pentru cursanții adulți și pentru personalul didactic.

Programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 vizează un număr de până la 12 milioane de participanți si dispune de un buget de 26,51 miliarde de euro. Doar în 2022, prin progamul Erasmus + au fost contractate 26.000 de proiecte și au fost sprijinite peste 73.000 de organizații.

Obiectivele raportului votat astăzi au fost analizarea și evaluarea execuției programului Erasmus+, în urma unor consultări intense cu o gamă largă de părți interesate.

Principalele concluzii și recomandări ale Parlamentului European:

« În prezent, granturile Erasmus nu acoperă în totalitate costurile suplimentare ale studiilor în străinătate. Finanțarea pentru educație în cadrul bugetului UE ar trebui să crească, pentru a se atinge obiectivul stabilit privind accesul larg la o mobilitate de înaltă calitate și pentru a ține pasul cu creșterea costurilor reale de mobilitate

« Modificările aduse acordului de grant ar trebui să constituie o prioritate în cea de-a doua etapă a programului, pentru a se asigura că toți participanții au primit granturile înainte de începerea mobilității lor in cadrul programului Erasmus+

« Cel mai mare obstacol în calea realizării incluziunii este nivelul insuficient de granturi acordate. Trebuie dezvoltate în continuare strategii pentru a se asigura că grupurile subreprezentate, inclusiv persoanele cu dizabilități și cele care provin din comunități marginalizate, au acces efectiv la oportunitățile Erasmus+

« Aproape o treime dintre respondenți au declarat că nu au beneficiat de recunoașterea integrală a creditelor, ceea ce este departe de obiectivele stabilite în Carta Universitară Erasmus. Prin urmare, Parlamentul solicită Comisiei să depună eforturi în vederea unei mai bune recunoașteri a creditelor obținute în perioadele de mobilitate, facilitând transferul de credite între instituții și asigurând valoarea academică a experiențelor lor. În plus, atragem atenția asupra necesității unei „diplome europene comune”.

«Recomandăm relaxarea cerințelor administrative la toate nivelurile și în toate etapele, inclusiv în etapa de depunere a cererilor.” ,declară europarlamentarul liberal pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul