Europarlamentarul Dan Motreanu: Am adoptat trei legi necesare pentru a atinge obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Badila Antonia

Europarlamentarul Dan Motreanu declară ca în plenul Parlamentului European au fost adoptate trei legi necesare pentru a atinge obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

,,Am adoptat, în plenul Parlamentului European, trei legi necesare pentru a atinge obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu cel puțin 55% până în 2030.

Cele trei acorduri realizate între Parlament și Consiliu fac parte din pachetul ”Pregătiți pentru 55 în 2030”.

Actul normativ privind exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură vizează creșterea obiectivului UE privind absorbanții de carbon pentru aceste sectoare la 310 milioane de tone de echivalent dioxid de carbon. Aceasta ar avea ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană în 2030 la 57% față de nivelurile din 1990.

Am aprobat normele privind transportul rutier, încălzirea clădirilor și agricultura. În aceste domenii, obiectivul UE pentru 2030, în ceea ce privește reducerile anuale obligatorii ale emisiilor de GES, va crește de la 30% la 40% față de nivelurile din 2005. Toate statele membre vor trebui să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră între 10% și 50%. Procentele de reducere pentru fiecare stat UE se bazează pe PIB-ul pe cap de locuitor și pe raportul cost-eficacitate.

În ceea ce privește acordul privind sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), 24% din totalul certificatelor ETS vor fi introduse în rezerva pentru stabilitatea pieței. Este o măsură menită să contracareze eventualele dezechilibre viitoare dintre oferta și cererea de certificate de pe piață din cauza șocurilor externe.”

Distribuie articolul