Europarlamentarul Dan Motreanu: Comisia Europeană a elaborat propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere

Comisia Europeană a elaborat propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere, pentru a reduce numărul de accidente pe șoselele Uniunii Europene.

,,Aproximativ 20.600 de persoane au murit în urma unui accident rutier în cursul anului trecut în Uniunea Europeană. România are cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație: 86 de morți la un milion de locuitori.

Comisia propune introducerea unui permis de conducere digital, pentru a simplifica recunoașterea permiselor de conducere între statele membre. ”Într-un viitor nu prea îndepărtat, permisul de conducere va fi pe telefon sau pe orice alt dispozitiv digital – deși veți putea solicita versiunea fizică dacă doriți. Directiva va simplifica și ușura povara administrativă presupusă de eliberarea fizică a permisului”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

Sunt propuse o serie de schimbări ale normelor europene:

« vârsta minimă pentru a susține examenul pentru obținerea permisului de conducere și de a începe conducerea acompaniată de autoturisme și camioane va fi coborâtă la 17 ani.

« o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru conducătorii auto începători după trecerea examenului auto;

« o normă de toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului;

« o mai bună pregătire a conducătorilor auto cu privire la prezența utilizatorilor vulnerabili pe șosea – pietoni, bicicliști;

« evalulările medicale vor fi mai bine direcționate, luând în considerare progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul;

« o interdicție de a conduce autovehicule la nivelul UE atunci când un stat membru decide să decadă din drepturi un conducător auto din cauza unei infracțiuni comise pe teritoriul său.

Propunerea urmează să fie discutată de Parlamentul European și de Consiliu.”, declară europarlamentrau Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

Leave a Comment