Europarlamentarul Dan Motreanu: Comisia Europeană trebuie să ia măsuri urgente pentru a ajuta statele membre să asigure accesul pacienților la medicamente

Paul

Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de alți colegi europarlamentari, au solicitat Comisiei Europene să ia măsuri pentru a ajuta statele membre să asigure accesul pacienților la medicamente.

Liberalul a declarat următoarele: „Atragem atenția, în scrisoarea transmisă Comisiei, că asistăm la o creștere a numărului de boli respiratorii în Europa, la aglomerarea spitalelor și la epuizarea rezervelor de medicamente din UE.

Comisia ar trebui să insiste pentru o cooperare mai strânsă între statele membre în această privință, pentru a limita penuria de medicamente.

Pe termen mediu, solicităm Comisiei să accelereze crearea uniunii sănătății, inclusiv prin încurajarea achizițiilor comune de medicamente.”

Dan Motreanu a mai adăugat: „Încurajăm Comisia să faciliteze o cooperare mai strânsă la nivelul UE în ceea ce privește stabilirea prețurilor și rambursarea costurilor medicamentelor.

Sprijinim, de asemenea, necesitatea de a transfera producția farmaceutică strategică înapoi in UE.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat, în plenul Parlamentului European, că modificările la legislația UE privind produsele farmaceutice vor include obligații mai stricte în ceea ce privește furnizarea de medicamente și notificări mai timpurii ale penuriei de medicamente.

Însă, propunerea Comisiei Europene de revizuire a legislației privind produsele farmaceutice este planificată pentru luna martie. Este un pas necesar, dar consider că trebuie luate măsuri urgente pentru combaterea penuriei de medicamente.

O soluție a fost prefigurată chiar de Stella Kyriakides. Autoritatea pentru pregătirea și răspunsul în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA) ar putea achiziționa medicamente și consumabile medicale în numele statelor membre pentru a face față penuriei.”

Sursa: Dan Motreanu, Facebook

Distribuie articolul