Europarlamentarul Dan Motreanu: Digitalizarea administrației din România este esențială și putem accesa fonduri UE

Badila Antonia

Dan Motreanu, europarlamentarul PNL, anunță că digitalizarea administrației din România este esențială și putem accesa fonduri UE, astfel încât cetățenii și companiile să aibă parte de servicii mai rapide și de o calitate mai bună.

,,Am votat, în plenul Parlamentului European, Actul privind Europa interoperabilă, prin care vom asigura servicii publice digitale mai eficiente în întreaga Uniune Europeană. Noua lege vizează furnizarea fără sincope a serviciilor publice la nivel transfrontalier. Accesul cetățenilor UE la servicii offline va fi menținut.

Îndeplinirea obligațiilor Comisiei Europene prevăzute în prezenta propunere legislativă va necesita aproximativ 130 de milioane de euro și va fi finanțată direct din programul Europa digitală, a explicat comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.

Avem în vedere soluții comune pentru sectorul public al UE. Astfel, administrațiile publice din UE pot contribui la soluțiile respective și le pot reutiliza, pot inova împreună și pot adăuga alte soluții. Administrațiile publice se vor reuni în cadrul unor proiecte asumate în comun de statele membre, precum și de regiuni și orașe.

Portalul Europa interoperabilă va fi un ghișeu unic digital pentru soluții și cooperare comunitară, prin care se va realiza partajarea și reutilizarea soluțiilor de interoperabilitate. Aceste informații trebuie să ajungă până la unitățile adminitrativ-teritoriale de bază, de exemplu comunele în cazul României.

Comisia Europeană trebuie să asigure susținerea financiară pentru măsuri precum investiția în educația digitală, cercetarea și dezvoltarea, învățarea continuă, susținerea inovațiilor digitale, creșterea calificărilor digitale la nivel local și regional.”, declară europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul