Europarlamentarul Dan Motreanu: Fermierii și operatorii din lanțul de aprovizionare cu alimente pot să își exprime opiniile în ceea ce privește practicile comerciale neloiale

Badila Antonia

Dan Motreanu, europarlamentarul PNL, anunță că sondajul lansat de Comisia Europeană este disponibil online în toate limbile Uniunii Europene până la 15 martie 2024.

,,Fermierii și micii furnizori pot transmite dacă s-au confruntat cu practici comerciale neloiale sau dacă legislația în vigoare le oferă o protecție suficientă împotriva cumpărătorilor mai puternici din punct de vedere economic.

Comisia Europeană va ține seama de mesajele celor implicați, atunci când va prezenta statelor membre mai multe acțiuni referitoare la punerea în aplicare a Directivei privind practicile comerciale neloiale și asigurarea respectării acesteia.

În aprilie 2022, a intrat în vigoare în România legea prin care fermierii și furnizorii mici și mijlocii sunt protejați de mai multe practici comericale neloiale. Actul normativ vizează transpunerea Directivei UE 2019/633.

Directiva are scopul de a proteja micii fermieri în relația cu marii producători. Printre practicile comerciale neloiale care urmează a fi interzise se numără: plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, obligarea furnizorului la plata produselor irosite şi refuzul contractelor scrise.

Această lege a fost necesară pentru că fermierii români sunt vulnerabili în fața marilor comercianți. Aceștia au o forță de negociere mai mare, iar micii producători depind de prezența produselor lor în lanțurile marilor rețele comerciale.”, declară europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul