Europarlamentarul Dan Motreanu: Rețeaua de informații agricole se transforma se vor clecta mai multe date din ferme

Badila Antonia

Europarlamentarul Dan Motreanu susține că împreuna cu liderii Parlamentului European au colaborat pentru a întări poziția fermierilor și a îmbunătăți considerabil propunerea Comisiei Europene.

,,În grupul de lucru al PPE din comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală am prezentat rezultatul negocierilor din Parlamentul European privind dosarul pe modernizarea și transformarea Rețelei de informații contabile agricole în Rețeaua privind durabilitatea agricolă.

Noua propunere de regulament urmărește actualizarea rețelei de date contabile agricole prin extinderea domeniului de aplicare. Dacă până cum se colectau doar date economice și financiare, o dată cu intrarea în vigoare a prezentului regulament, se vor colecta suplimentar informații referitoare la aspectele sociale și de mediu la nivel exploatațiilor agricole.

Digitalizarea va facilita colectarea, procesarea și gestionarea datelor și va permite interconectarea cu alte baze de date europene pentru a colecta informații doar o singură dată și a le reutiliza, ori de câte ori este nevoie.

Am colaborat eficient cu colegii din toate grupuri politice din Parlament pentru a întări poziția fermierilor și a îmbunătăți considerabil propunerea Comisiei Europene.

Am susținut poziția PPE și am stabilit o colectare a datelor pe bază voluntară. Astfel, am eliminat caracterul obligatoriu propus de Comisie și ulterioarele pedepse sau sancțiuni posibile pentru fermieri.

Ne-am asigurat că statele membre vor fi cele care vor defini stimulentele cele mai potrivite pentru a garanta o participare sporită a fermierilor la anchete, inclusiv stimulente financiare și oferirea de servicii de consiliere personalizată, bazată pe informațiile cele mai recente în funcție de specificul fermei.

Am solicitat Comisiei să acorde statelor membre sprijin financiar din bugetul general al Uniunii pentru a acoperi costurile de implementare ale noii rețele.

Alături de ceilalți colegi responsabili pe dosar am colaborat în vederea elaborării unei anexe care să se stipuleze clar ce categorii și subcategorii de date pot fi colectate, limitând puterea Comisiei de a solicita fermierilor tipuri de informații suplimentare, fără a efectua o evaluarea prealabilă asupra fezabilității, proporționalității și contribuției acestora la durabilitatea fermelor.

Am reușit să includ în noul text toate prioritățile PPE pe aceast dosar. Săptămâna viitoare, pe 22 martie, va avea loc votul în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European.”, declară europarlamentarul Dan Motreanu pe pagina lui de Facebook.

Distribuie articolul