Europarlamentarul Dan Motreanu: România este a doua țară din UE care și-a umplut rezervele de gaze la capacitate maximă

Badila Antonia

Europarlamentarul Dan Motreanu anunță că România a reușit să își umple depozitele de gaze naturale la capacitate maximă, prima fiind Spania.

,,Obiectivul autorităților este să asigure aprovizionarea populației și a industriei. Astfel, gazele înmagazinate până acum și producția din timpul sezonului rece ar trebuie să fie suficiente pentru a depăși iarna fără importuri.

În acest fel, țara noastră a depășit ținta fixată de Uniunea Europeană de 90% până la 1 noiembrie 2023.

REPowerEU, inițiativa Comisiei Europene de a pune capăt cât mai curând posibil a dependenței de gazul rusesc prevede, între altele, ca rezervele subterane ale gazelor în UE să fie umplute la 90 % din capacitate până la 1 noiembrie 2023, pentru a asigura aprovizionarea pentru iarna următoare.”, spune Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

,,Gradul de umplere este astăzi de 100,6% din rezerva tehnică disponibilă la nivelul capacităților de stocare. Avem cu 417 milioane metri cubi mai mult față de perioada similară a anului trecut. Deci, cu ceea ce vom mai produce în sezonul rece – chiar dacă e o producție mai mică din rațiuni tehnice – cu ceea ce avem înmagazinat, ar trebui să trecem fără să apelăm la importuri peste această iarnă”, a declarat ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja.

Distribuie articolul