Europarlamentarul Dan Motreanu: Sprijinim industria europeană să investească în tehnologii performante

Badila Antonia

Dan Motreanu, europarlamentarul PNL, anunță că raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP) a fost aprobat de comisiile de specialitate din Parlamentul European. A fost responsabil din partea grupului PPE pentru acest raport.

,,STEP vizează creșterea investițiilor în sectoare considerate critice: tehnologii profunde și digitale, tehnologii curate și biotehnologii. Acest obiectiv va fi realizat prin reorientarea fondurilor UE existente în perioada 2021-2027 către astfel de investiții și prin creșterea sumelor destinate acestor proiecte cu zece miliarde de euro. În plus, va exista o alocare de 1,5 miliarde de euro pentru componenta sa de investiţii în apărare.

Acordul conține propuneri importante pentru România, pentru care am reușit să obțin suportul majorității, în urma negocierilor cu reprezentanții celorlalte grupuri parlamentare.

Am obținut prelungirea până în 2025 a ultimului an contabil privind fondurile europene 2014-2020 și creșterea ratei de cofinanțare UE la 100% pentru acest ultim an. Această măsură va permite autorităților să își maximizeze rata de absorbție a fondurilor disponibile în cadrul financiar 2014-2020.

În ceea ce privește fondurile europene 2021-2027, rata UE de cofinanțare pentru proiectele STEP va crește până la 100% în timp ce rata de pre-refinanțare va crește la 30% în anul 2024.

Raportul urmează să fie discutat în plenul Parlamentului European.”, declară europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul