Europarlamentarul Dan Motreanu: Termenul de utilizare a fondurilor europene din Politica de Coeziune ar putea fi prelungit

Badila Antonia

Dan Motreanu, europarlamentraul PNL, participă la o dezbatere legată de viitorul politicii de coeziune, organizată în Parlamentul European alături de Emil Boc, președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor (COTER).

,,Particip la o dezbatere legată de viitorul politicii de coeziune, organizată în Parlamentul European.

Printre invitați se numără Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme, Younous Omarjee, președintele Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European.

La discuții participă și Mercedes Caballero Fernández, ministrul spaniol de finanțe și Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.

De asemenea, la eveniment este prezent Emil Boc, președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor (COTER).

Sunt invitați prezenți membri din parlamentele naționale ale statelor membre.”, declară europarlamentarul Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

Sursă: Partidul Național Liberal, Facebook

„Prelungirea cu încă un an, până la jumătatea anului 2025, a termenului de utilizare a fondurilor europene din Politica de Coeziune a exercițiului financiar 2014-2020 este una din priorităților mele în Parlamentul European.

Prelungirea termenului pentru finalizarea proiectelor și creșterea ratei de cofinanțare la 100% din partea UE reprezintă soluții absolut necesare pentru finalizarea unor proiecte importante pentru dezvoltarea regiunilor noastre.

În intervenția pe care am avut-o în cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind Politica de Coeziune Post 2027, am solicitat comisarului european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, să susțină aceste propuneri, iar aceasta a răspuns afirmativ.

De asemenea, aceasta a afirmat că susține și propunerea pe care am făcut-o ca raportor din partea PPE ca banii prevăzuți de noul program european STEP (platforma de Tehnologii Strategice pentru Europa) să fie utilizați doar în țările din UE cu PIB-ul sub media Uniunii, categorie din care face parte și România. În acest fel, companiile capabile sa dezvolte tehnologiile moderne STEP vor fi atrase în regiuni în care acestea nu s-ar extinde astfel. Suma alocată pentru STEP este de zece miliarde de euro, iar Parlamentul European solicită alocarea a încă trei miliarde de euro.

Comisarul european a subliniat importanța acestei abordări având în vedere că statele cu PIB-ul sub media UE dispun de capacități limitate de a oferi ajutoare de stat.

Politica de coeziune este principalul vehicul de investiții al Uniunii Europene. Circa o treime din bugetul european este alocată pentru sprijinirea regiunilor mai puțin dezvoltate și pentru susținerea inovației și a firmelor mici și mijlocii.

România va primi în total 31,5 miliarde de euro prin Politica de coeziune în perioada 2021-2027.”, mai subliniază europarlamentarul.

Distribuie articolul